Uranüs Hakkında İlginç Bilgiler

0
3003
görüntülenme
Uranüs Hakkında İlginç Gerçekler
Uranüs Hakkında İlginç Gerçekler

Uranüs, Satürn’den sonra Güneş Sistemindeki en az yoğun ikinci gezegendir. Metan, amonyak ve su gibi çeşitli buzlar bu gezegeni oluşturmaktadır. Uranüs, Güneş’ten yaklaşık 2,88 milyar km uzaklıktadır. Gezegen, Güneş çevresinde devrini tamamlamak için eliptik bir yörüngeyi takip ettiğinden, yukarıdaki şekil yalnızca gezegen ile Güneş arasındaki ortalama mesafeyi temsil eder. Uranüs, güneye yakınlık pozisyonu olarak da bilinen Güneş’e en yakın noktada Güneş’ten 2,75 milyar km uzaklıktadır. En uzak noktada, Uranüs, Güneş’ten 3 milyar km uzaklıkladır.

Uranüs Dünyadan Ne Kadar Uzakta?

Dünya ve Uranüs arasındaki mesafe, her iki gezegenin hareketine bağlı olarak değişir. İki gezegen arasındaki en yakın mesafe 2.57 milyar km, en uzak ise 3.15 milyar km’dir.

Uranüs’ü Kim Keşfetti?

İngiliz astronomu olan Sir William Herschel, gezegeni 13 Mart 1781’de gözlemledi. Gözlemlerini İngiltere’nin Somerset kentindeki evinin bahçesinde kaydetti ve gezegeni bir kuyrukluyıldız olarak yanlış tanımladığı 26 Nisan 1781’de bildirdi.

Uranüs adını nereden aldı?

Uranüs adını doğrudan Yunan mitolojisinde önemli bir figür olan Uranüs’ten almıştır.

 

Uranüs’ün çapı ne kadar?

Uranüs’ün çapı 51.118 km’dir ve dolayısıyla gezegenimizin çapından dört kat daha büyüktür.

Uranüs’ün toplam hacmi ne kadar?

Uranüs toplam hacmi 6.833 x 10 ^ 13 kübik km’dir. Bu 63 Dünya’nın Uranüs’ün içine sığacağı anlamına geliyor!

Uranüs’ün kaç halkası var?

Uranüs, yaklaşık 38.000 km ila yaklaşık 98.000 km yarıçapında değişen 13 halkaya sahiptir.

Uranüs’ün atmosferi nasıl?

Uranüs, troposfer, stratosfer ve termosfer olmak üzere üç katmandan oluşan eşsiz bir atmosfere sahiptir. Gezegenin atmosferi Güneş Sistemindeki en düşük sıcaklığa sahiptir. Atmosferin alt katmanları metan, su ve amonyak gibi uçucu maddeler konusunda zengindir. Üst atmosferi ise hidrojen ve helyumdan oluşur.

  Astronomide Kullanılan Araçlar

Uranüs’ün kaç uydusu var?

Uranüs’ün 27 doğal uydusu vardır. Uranüs’ün en büyük uydusu olan Titania, 788.9 km’lik bir yarıçapa sahip ve bu sayede Güneş Sistemi’ndeki sekizinci büyük uydu haline geliyor. Uyduları ağırlıklı olarak kaya ve buzdan oluşur.

Uranüs’ün sıcaklığı ne kadar?

Uranüs, Güneş Sistemindeki en soğuk gezegendir. Gezegenin bulut üstü yakınlarında sıcaklık -216 derece Celsius’dur. Uranüs tropopozunda kaydedilen en düşük sıcaklık -224 derece Celsius’dur.

Uranüs’te bir gün ne kadar?

Uranüs’teki bir gün, Dünya’daki süreden daha kısadır; 17 saat, 14 dakika ve 24 saniye sürer.

 

Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here