7Kinabalu Milli Parkı
Bu yağmur ormanı, 1964 yılında kurulan Malezya’nın ilk millî parklarından biridir. Malezya’daki bir eyalet olan Sabah’ın batı kıyısında yer almaktadır. Adını, Borneo adasının en yüksek dağı olan Kinabalu Dağı’ndan almıştır.
6Tongass Ulusal Ormanı
Tongass ulusal ormanı, Güneydoğu Alaska’da bulunan ABD’deki en büyük ulusal ormandır. Yaklaşık 17 milyon dönümlük bir alanı kaplamakta ve çok sayıda nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kıyı boyunca deniz memelileri, ormanın içinde ise boz ayılar ve kurtlar başlıca yırtıcı hayvanlar olarak hüküm sürmektedirler.
5Güneydoğu Asya Yağmur Ormanları
Bu yağmur ormanı, Kamboçya, Laos ve Malay Yarımadası’nı kapsayan Asya kıtasına yayılmıştır. Önceleri daha büyük olan bu yağmur ormanı, ormansızlaşma nedeniyle trajik bir şekilde tahrip edilmiştir. Ormansızlaşma, bu yağmur ormanlarında bulunan çok sayıda ağaç türünü ortadan kaldırırken, diğerlerini de tehlikeye sokmuştur. Bazı sürüngenler ve amfibiler de dahil olmak üzere birçok nadir hayvan türünün ikametgahı olduğu iyi bilinmektedir. Orada yaşayan ilginç türlerden bazıları; kral kobra, bengal kaplanı ve mağara nektarı yarasalarıdır.
4Daintree Yağmur Ormanı
Avustralya’da, Queensland’ın kuzeydoğu kıyısında bulunan bu yağmur ormanı, listedeki bir diğer tropik yağmur ormanıdır. Daintree yağmur ormanlarının ana nehri Daintree Nehri’dir ve aynı zamanda Daintree Ulusal Parkı’nı da içinde bulundurmaktadır. Ünlü jeolog ve fotoğrafçı Richard Daintree sebebiyle her yere Daintree adı verilmiştir. Lycopsida ve Psilotopsida gibi gezegenimizde var olan en eski bitkilerden bazıları bu yağmur ormanlarında bulunmaktadır. Bunun dışında, başka yerlerde bulunması imkansız olan çok sayıda hayvan türü de bu yağmur ormanında bulunmaktadır.
3Valdivian Ilıman Yağmur Ormanı
Valdivian Ilıman Yağmur Ormanları, Güney Amerika’nın batı kıyısını ve Şili ve Arjantin’in bazı kısımlarını kaplamaktadır. Bu yağmur ormanının aşırı sisli ve nemli olduğu bilinmektedir. Valdivian yağmur ormanlarında 150 metre boyunda güzel ağaçlar ve nadir bitkiler bulunmakta ve sahilde olduğu için buz tabakalarına ve buzullara tanıklık edilmektedir. Bu yağmur ormanı adını Güney Şili’deki Valdivia şehrinden almıştır ve genellikle Selva Valdiviana olarak anılır.
2Kongo Yağmur Ormanı
Dünyanın en büyük ikinci yağmur ormanı olan Kongo yağmur ormanlarıdır. Kuzey Kongo’nun büyük bir bölümünü kaplamakta ve Orta Afrika’da bulunmaktadır. Hacim olarak dünyanın en büyük ikinci nehri olan Kongo nehri bu yağmur ormanlarından geçmektedir. Büyük bir bölümü Kuzey Kongo’da bulunmasına rağmen, Kongo yağmur ormanları Angola, Kamerun, Tanzanya, Zambiya, Burundi, Ruanda, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nden de geçmektedir. Bu yağmur ormanı aynı zamanda goriller, orman filleri ve aslanlar dahil olmak üzere çok sayıda farklı bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır.
1Amazon Yağmur Ormanı
Amazon yağmur ormanı dünyanın en büyük tropik yağmur ormanıdır. Güney Amerika’daki Amazon Havzası’nın çoğuna yayılmakta ve Brezilya, Peru, Venezuela, Bolivya, Ekvator, Kolombiya, Surinam, Guyana ve Fransız Guyanası’ndan geçmektedir. Ancak büyük bir bölümü Brezilya’da bulunmaktadır. Amazon yağmur ormanlarında 16.000 farklı ağaç türü bulunabileceği tahmin edilmektedir. On binlerce bitki türüne ve 2.000 farklı türde hayvana ev sahipliği yaptığı yine tahminler arasındadır.
Merak ettiğim bir konuydu teşekkürler.