Yayoi Kusama (Nagona-Japonya), 10 yaşında iken resme kırmızı puantiye ve ağ resimleri çizerek başladı. İçinde bulunan nokta takıntısını boyanın yardımıyla dışa vurmaya çalışmıştı. II. Dünya Savaşından sonra Japonya’daki travmatik yaşam Kusama’nın üzerinde önemli etkiler bıraktı.
Kusama’nın kendi ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları sanatsal eylemlerine yansıttı. Ülkesinde Klasik Japon Resmi eğitimi almasına ve bu dönemde halkının ABD’ye büyük öfke kusmasına rağmen ülkesindeki sanat ortamını yeterli bulmayıp, daha yaratıcı olabilmesi ve özgürce çalışabilmesi için ABD’ye gitmeye karar verdi. İkinci Dünya Savaşı’nın büyük yıkımları sonucu Kusama gibi birçok sanatçının, sanatın yeni merkezi olan New York’ a taşındıkları bilinmektedir.
Eserlerinde sıklıkla kullandığı puantiye ve nokta desenlerini her disiplinde uygulayarak, düşündüklerini tablolarında, duvarlarda ve daha sonra çeşitli objelerde yaşatmaya devam etti. Döneminin ruh haline göre çeşitli disiplinde çalışma yapmasına ve başarılı olmasına rağmen çalışmaktan hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Olağanüstü çalışma azmi, işlerinin güncel sanat anlayışında kabul görmesi, onu hep zirveye taşımıştır. İlk ciddi çalışmalarından biri olan çocuklar için tasarladığı “Silinmişlik Odası” ile bunu izleyen diğer projeleriyle adeta bir fenomen haline gelmiştir.
Yayoi Kusama’ya Ait Sanat Eserleri
Sanatçıya ait eserleri incelemek için buraya tıklayınız.