Hayatının bir noktasında neredeyse herkes Dünyanın merkezine doğru bir çukur kazmayı hayal etmiştir. Problem şu ki şu ana kadar kimse böyle bir çukur açmadı. Bu da bizi yazıda bahsedeceğimiz soruya yönlendiriyor.
Eğer insanoğlunun tek amacı dünyanın merkezine çukur kazmak olsaydı bugünkü modern teknolojiyle ne kadar derin kadar kazabilirdi?
Dünyanın yüzeyinde herhangi bir yerden kazmaya başlasaydık; 1.8 metre kadar indiğimizde Batı kültürünün standart mezar derinliğine ulaşıyoruz. Zombilerden korkuyorsanız diye söylüyorum, onlar buralardan geliyor. 4 metre derinlikte firavun Tutankamun’un mezarı bulunuyor, Biraz daha aşağıda, 6 metre derinlikte, metal dedektörlerin sinyal algılama menziline ulaşıyoruz. 12 metrede bir hayvan tarafından kazılmış en derin çukur karşımıza çıkıyor. Nil Timsahı tarafından. 20 metre derinde ise Paris toplumezarlarını buluyoruz. 6 milyonu aşkın insan gömülü bir mezarlık.
Mesafeyi ikiye katlarsak en derin yüzme havuzunun derinliği olan 40 metreyi elde ediyoruz. Havuzu boşaltıp yukarıdan atlarsak dibine düşmemiz yaklaşık 3 saniye alır. 100 metre ise hükümetlerin nükleer atıkları gömdükleri genel derinliktir. Biraz daha derinde, 105.5 metrede, ise Kiev’de bulunan dünyanın en derin metro istasyonu bulunuyor. 122 metrede ise bir bitki kökünün ulaştığı bilinen en derin mesafe var. Güney Afrikada bulunan bir incir ağacı.
220 metre derinde ise dünyanın en derin nehri olan Kongo nehri bulunuyor. 240 metreye geldiğimizde Japonya’da Honshu ve Hokkaido adalarını birbirine bağlayan dünyanın en derin demiryolu var. 287 metrede ise Norveç’te bulunan dünyanın en derin karayolu tüneli bulunuyor. 305 metreye inseniz bile yüzeyde patlayan B82 Dünya-delici nükleer başlığı sizi yine yok edebilir. İnanılmaz bir biçimde 392 metrede insan eliyle kazılmış en derin çukur bulunuyor. Bu 1862’de kazılan ve Birleşik Krallık’ta bulunan Woodingdean Su Kuyusu’dur. 603 metrede korkunç bir şeyle karşılaşıyoruz. Bir mağaranın içindeki en derin dikey düşüş. Eğer bu mağaranın içinde bulunacak ve bu dikey çukura düşecek kadar şanssızsanız New York’taki Ticaret Merkezinin tepesinden daha yüksek bir düşüş yaşarsınız. Ve zemine vurmanız 11 saniyeyi geçer.
Biraz daha aşağıda 700 metrede Şilili madencilerin 2010’da 69 gün boyunca mahsur kaldıkları derinlik var. 970 metrede ise üzerinde gökyüzü açıkta bulunan en derin çukur yer alıyor. Utah’taki Bingham Kanyonu açık madeni. O kadar derin bir maden ki dünyadaki en yüksek binayı madenin dibine koysanız yüzeye ulaşmak için hala 100 metre kalırdı. 1,410 metrede Finladiya’da Agonizer adındaki grup konser gerçekleştirdi. Bu da bunu dünyada en derinde yapılan konser yapar.
1,642 metrede is dünyanın en derin gölü bulunuyor. Rusya’daki Baykal Gölü. 1,857 metre ise Büyük Kanyonun en derin noktası. Bilinen en derin mağara ise yüzeyden 2,197 metre derinde, Gürcistanda bulunuyor. Ama düşebileceğiniz en derin çukur ise bundan çooooook daha derinde. 3,132 metrede Güney Afrikada Moab Khotsong adındaki maden bulunuyor. Asanasörle yüzeyden zemine ulaşım 4 buçuk dakika sürüyor. Yukarıdan aşağıya kadar düşerseniz düşüşünüz tam 25 saniye sürecek ve bu süre içinde bir telefon çağrısı alıp açmayarak kendi başına kapanmasını bekleyebilirsiniz.
3,600 metrede en derinde yaşayan çok hücreli canlıyı keşfediyoruz. Bu korkunç görünümü solucan. ama insanoğlu daha da derine indi. Yine güney afrikada 4,000 metrede en derin madenin en derin noktası yer alıyor. Yüzeyden aşağıya inmesi bir saati alıyor. Ve sıcaklık bunaltıcı bir noktaya ulaşıyor: 66 Santigrat derece. 6,000 metre okyanus levhalarının ortalama derinliğidir. Çoooook daha aşağıda 8,848 metrede Everest Tepesini ters çevirirsek zirvesine ulaşmış oluruz.
10,994 metrede is okyanusun en derin noktası yer alıyor. Mariana Çukuru İnanılması güç ama insanoğlu bundan çok daha fazla derine kazdı. Sıradakine bir referans olsun, 11,887 metre yolcu uçaklarının ortalama uçuş irtifası. 12,262 metre Kola Süperderin Sondajı’nın derinliğidir. Sovyetler Birliğinin yerküreyi kazmak için başlattığı bir projedir. Bu amacın sadece üçte birine ulaşabildiler çünkü sıcaklık 180 dereceye gelmişti. Ki bu da kazıcı makinelerin çalışmasına engel oldu. Ayrıca çukur sadece 23 santim genişliğinde yani kazara içine düşemezsiniz. Eğer yüzeyden deliğin içine bir lira atsanız dibine kadar düşmesi yaklaşık 50 saniye sürerdi. Yakın zamanda bu derinliği Z44-Chavyo petrol kuyusu 12,376 metreyle geçti. Bu da 15 tane üst üste Burj Kalifa binası demektir ve bu da insanoğlu tarafından kazılmış en derin çukur. Yerkürenin kalınlığı 70,000 metreye kadar çıkabiliyor. Gezegenimizin merkezi ise 6,731 kilometre derinde.
Eğer dünyanın yüzeyi Lisbon, Portekiz ve dünyanın merkezi Astana, Kazakistan olsaydı; İnsanoğlunun kat ettiği mesafe bu minicik önemsiz mesafedir.
Gayet açıklayıcı bilgiler için teşekkürler.