Ekosistem Nedir, Özellikleri Nelerdir?

0
3987
görüntülenme
Ekosistem Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Ekosistem Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Ekosistem genel olarak belirli bir bölgede yaşam süren veya cansız olan tüm varlıkların arasındaki iletişime verilen isimdir. Anlaşılacağı üzere ekosistem denildiği zaman akla sadece canlı varlıklar gelmemelidir çünkü ekosistem ayrıca cansız varlıkları da kapsamaktadır. Ekosisteme en çok etkisi olan canlılar insanlardır. Günümüzde ele alınan ekosistemlerin insan eli değmemiş yani doğal halde bulunanları da yer almaktadır ancak bunların sayısı bir hayli azdır.

Ekosistem incelenirken ekosistem içerisinde yer alan varlıkların bir incir meydana getirdiği görülmektedir. Günlük yaşam içerisinde kullandığımız zincirlerin bir halkasında kopma meydana geldiğinde zincir nasıl dağılıyorsa ekosistemde de herhangi bir varlığa zarar gelmesi ekosistemin dağılmasına yani zarar görmesine neden olmaktadır. Ekosistemdeki bozulmalar ekosistem içerisinde yaşam süren canlılara aşırı derecede etki ettiği gibi insanlara da zararlarının olduğu bilinmektedir.

Ekosistemin detaylı bir şekilde incelenebilmesi adına ekosistem çeşitli bileşenlere ayrılmıştır. Tüketiciler, birincil üreticiler, ayrıştırıcılar, cansız varlıklar ekosistem kavramının 4 ana bileşenidir. Ekosistem aşırı derecede önem arz ettiğinden dolayı bir bilim haline gelmiş ve ekosistemi inceleyen bilim dalına ekoloji adı verilmiştir. Ekosistemler kara ekosistemi olduğu gibi deniz ekosistemi de olabilmektedir çünkü sizlerin de bildiğiniz gibi sular içerisinde de yaşam bulunmaktadır.

Bir ekolojik sistem biyosferin, bir kısmı veya parçası durumundadır. Boyutu yahut genişliği fazlaca farklı olabilir. Bir su birikintisi, bir arpa tarlası ekosistem olarak ele alınabilmektedir. Ama kurumuş bir ağaç kütüğü benzer biçimde son derece bariz ve dar sınırı olan öğeler de birer ekolojik sistem parçası kabul edilebilir. Fakat sınırlı ekosistemlerin çoğu zaman zamanla sınırlı bir hayatı yer almaktadır. Bundan dolayı bunlar birer ekolojik sistem parçası olarak kabul edilir ve sinüzi ismiyle anılır. Bunun tam aksine Afrika savanaları yahut Avrupa’nın geniş yapraklı ormanları benzer biçimde bazı ekosistemler oldukça geniş yerleri kaplamaktadır. İklimin denetimi altında keşfedilen kutuplardan ekvatora değin az çok paralel yerlere yayılan bu öğeler deformasyon yahut biyom ismiyle anılır.

  Doğal Afetlerden En Fazla Etkilenen Ülkeler
Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here