Yünlü Mamutların Soyu Neden Tükendi?

0
1386
görüntülenme
Yünlü Mamutların Soyu Neden Tükendi?
Yünlü Mamutların Soyu Neden Tükendi?

Yünlü mamut, Pleistosen döneminden Holosen döneminin ilk evrelerine kadar yaşamış bir mamut türüdür. Başka bir deyişle, son buz çağına kadar varlığını sürdürebilmişlerdir. Şimdiki zamanda yaşayan hayvanlardan yünlü mamuta en yakın olan hayvan fildir ancak mamutlar soğuk ortamları tercih ederken filler tam tersi yöndedir. Yünlü mamutların fosil kalıntıları Güney Amerika ve Avustralya dışındaki tüm kıtalarda yer almaktadır. Mamutlar hakkındaki veriler azdır ve uzun yıllar tartışmalara sebep olmuştur. Bu yüzden yünlü mamutların yok oluşunu açıklamak için çeşitli teoriler ortaya atılmıştır.

Teorilerden biri iklim değişikliğidir. Daha önce belirtildiği gibi, hayvanlar yaklaşık 10,000 yıl önce ve son buzul çağı dönemi olan Holosen döneminin ilk evrelerinde tükenmiştir. Buzul çağından sonra, yakalı tembel hayvanların, develerin ve kılıç dişli kedilerin de soyu tükenmeye başladı. Bilim adamları, soğuk ortamlara benzersiz şekilde uyan tüm bu hayvanların yeryüzünün ısınmasıyla baş edemedikleri kanısına vardı. Önemli bir diğer okta ise, iklim değişikliğinin, son buzul çağının bitiminden önce bile hayvanların dağılımını etkilemiş olmasıdır. Örneğin, yaklaşık 42.000 yıl önce hayvanların habitatı 4.800.000 kilometre kare iken iklim değişikliği nedeniyle 32.000 yıl sonra bu sayı 50.000 kilometre kareye düşmüştür.

Diğer bir teori ise, bu yok oluşun sebebinin insanlar olduğuydu. Buzul çağının sona ermesinden sonra arazinin insanlar tarafından işgal edilmesi ve nüfusun artması ile de insanların açlıklarını gidermek ve savunma açısından güçlenmek için hayvanları avlamış olmaları olası bir durumdu. Yeni iklim ile birleşince de insanlar tarafından avlanan yünlü mamutların soylarının tükenmesi kaçınılmazdı.

Üçüncü teori de yünlü mamutların nesillerinin tükenmesinde, meteorların ve kuyruklu yıldızların rol oynadıklarıydı. Bu teori 2007 yılında Kuzey Amerika da yaşayan bilim adamlarının yaptıkları bazı araştırmalar sonucunda ortaya atıldı. Bu bilim adamları, Kuzey Amerika’daki büyük memelileri silen ve aynı zamanda yeryüzüne çarpan asteroidin yünlü mamutları öldürdüğünü de teorileştirdi. Rhode Adası’ndaki Brown Üniversitesi’nden bilim adamları, asteroitlerin Amerika’nın kuzey bölgelerine çarptığını ve böylece birkaç yıkıcı sonuca yol açacağını da iddia ettiler. Bu sonuçlar buz tabakalarının erimesi, kuvvetli rüzgarlar, güçlü ateşler ve hayvanların yok oluşu gibi şeyleri içeriyordu.

  Dünya'nın En Derin Okyanusu: Pasifik Okyanusu

Dördüncü olası bir teori, genetik kusurlardır.  Çünkü popülasyonu nispeten düşüktür. Bu teoriyi destekleyecek çok az kanıt olsa da, bu faktörün, yünlü mamutları yok etmek için başka bir faktörle birlikte hareket etmesi ihtimali vardır.

Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here