Dünya’nın En Derin Okyanusu: Pasifik Okyanusu

0
3857
görüntülenme
Dünya'nın En Derin Okyanusu: Pasifik Okyanusu
Dünya'nın En Derin Okyanusu: Pasifik Okyanusu

Ekvator, Kuzey Pasifik ve Güney Pasifik olmak üzere okyanusu ikiye ayırmakta, okyanus ise Asya ve Avustralya kıtalarını Amerika’dan ayırmaktadır. Kuzeydeki Kutup bölgesinden güney bölgesindeki Antarktika’ya kadar uzanmaktadır. Pasifik’in batı kenarı boyunca uzanan bir dizi deniz vardır. Bu denizler Doğu Çin, Filipin Denizi, Doğu Denizi, Güney Çin Denizi, Tasman Denizi ve Sulu Denizi’dir. Torres Boğazı ve Malacca Boğazı, Pasifik ve Hint Okyanusu’nu batıya bağlamaktadır. Doğuda, Macellan Boğazı ve Drake Geçidi Pasifik Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’na katılmaktadır.

Pasifik Okyanusu’nun Özellikleri

Pasifik’te 25.000’den fazla ada vardır. Japonya gibi bazı ülkeler yaklaşık 3.000 adadan oluşurken, Endonezya yaklaşık 17.508 adadan oluşmaktadır. Ayrıca okyanusta bir dizi takımada da bulunmaktadır. Bunlar arasında en popüler olanlar Hawaii Takımadaları ve Fiji Takımadaları’dır. Endonezya, barındırdığı binlerce ada sayesinde dünyanın en büyük takımada devleti olarak bilinmektedir. Mariana Çukuru, Pasifik Okyanus’unda, Guam Adası’nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında ve iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer almaktadır. Mariana Çukuru, 10.994 metre ile Dünya üzerinde bilinen, yer kabuğunun en alçak noktasıdır. Uzunluğu 2.542 kilometre, genişliği ise 69 kilometredir.

Volkanik aktiviteler Pasifik Okyanus’unda popülerdir. Dünyadaki volkanların yaklaşık% 75’i Pasifik Havzasında yaşanmaktadır. Volkanik faaliyetler bölgede sık sık deprem ve tsunami ile sonuçlanmaktadır. Dünyanın mercan adalarının çoğu da okyanusta bulunur.

Su Özellikleri ve İklim

Pasifik Okyanusu’nun iklimi Kuzey Pasifik’ten Güney Pasifik’e kadar değişmektedir. Suların sıcaklığı konuma ve mevsime göre değişmektedir. Ekvatordan uzaklaştıkça sıcaklık düşmektedir. Kutuplara yakın olan su genellikle donma noktasındadır. Genel olarak, deniz yaşamı, suyun ısısından dolayı ekvatorun etrafında daha aktiftir. Subtropikal ve tropikal Pasifik’te, El Nino güney salınımları hava durumu paternlerinden sorumludur. Batı Pasifik’te muson rüzgarları Asya Landmaslarından gelen suları havaya uçurur. Tropik siklon genellikle Meksika’nın güneyindeki yaz sonunda görülür.

  Dünyanın Çevresini Matematik Bilgisiyle Hesaplayan İlk İnsan: Eratosthenes
Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here