Başkenti : Oslo
Yüz ölçümü : 385.203 km²
Nüfusu : 5,233 milyon
Resmî dili : Norveççe, Bokmål, Nynorsk, Kuzey Lapça
Para birimi : Norveç kronu
Norveç, İskandinav Yarımadası’nın batısında yer almaktadır. Ülkenin batısında Atlas Okyanusu, doğusunda İsveç, Finlandiya ve Rusya Federasyonu yer almaktadır. Güneyindeki Skagerrak Boğazı, Baltık Denizi’ni Atlas Okyanusu’na bağlamaktadır. Kuzeyinde ise Kuzey Buz Denizi bulunmaktadır.
Yer Şekilleri
Norveç yer şekillerinin önemli bir kısmını İskandinav Dağları oluşturur. Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan bu dağların yüksekliği yer yer 2 bin metreyi geçmektedir. Çok sayıda kısa boylu akarsuyun bulunduğu ülkede hidroelektrik enerji potansiyeli yüksektir. Norveç’in en önemli akarsuyu Oslo Körfezi’ne dökülen Glamna’dır.
İklim
Bir bölümü Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alan Norveç’te okyanusal, sert karasal iklim ve tundra iklimi etkilidir. Yazlar kısa ve serin, kışlar uzun ve soğuktur. Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle batı kıyılarındaki sıcaklık, aynı enlemler arasındaki kıyılara göre daha yüksektir. Batı rüzgârlarının etkisiyle ülkenin batısı her mevsim yağış almaktadır. Bu kesimde okyanusal iklim etkilidir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Ülkedeki ormanlar, soğuğa dayanıklı iğne yapraklı ağaçlardan oluşur. Kuzeyde ise tundralar egemendir.
Önemli Şehirler
Norveç, iklim koşullarından dolayı nüfusu ve yerleşimi seyrek ülkelerdendir. Nüfusun önemli bir kısmı güney ve güneydoğuda toplanmıştır. Kentleşme oranı yüksek olan Norveç’in başlıca şehirleri; Oslo, Bergen, Trondheim, Drammen ve Stavanger’dir.
Tarım ve Hayvancılık
Yerşekilleri ve iklim koşullarından dolayı ülkede tarıma elverişli arazi çok azdır. Ülke topraklarının ancak %3’ü tarıma elverişlidir. Yetiştirilen başlıca ürünler; patates, yulaf ve arpadır. Tarımsal üretim ihtiyacı karşılayamadığından ülkenin ithalatında tarım ürünleri önemli bir yer tutar. Ülkede hayvancılık da gelişmiştir. Sığır, koyun, keçi, domuz ve Ren geyikleri beslenmektedir. Hayvancılık modern yöntemlerle yapılmaktadır. Ülke de balıkçılık çok gelişmiştir. Norveç açıkları dünyanın balık yönünden zengin yerlerindendir. Balıkçılık, ileri teknolojiyle donatılmış gemilerle kıyılarda ve açık denizlerde yapılmaktadır. Ayrıca göllerde ve akarsularda da balıkçılık gelişmiştir. İç sularda daha çok somon beslenmektedir. Ülkenin ihracatında balık önemli bir yere sahiptir.
Yer Altı Kaynakları
Norveç, yer altı kaynakları yönünden zengindir. Petrol ve doğal gaz yatakları bakımından Avrupa’nın en zengin ülkesidir. Çıkarılan petrol ve doğal gaz, ihtiyacı karşıladığı gibi bir miktarı da ihraç edilmektedir. Ülkede ayrıca demir, kurşun, gümüş, nikel ve bakır çıkarılmaktadır. Hidroelektrik üretimi de fazladır.
Sanayi
Norveç, sanayisi gelişmiş ülkelerdendir. Kereste, selüloz, kâğıt, kâğıt hamuru, balık ürünleri, süt ve sütlü maddeler, elektrometalürji, kimya, gübre ve gemi yapımı ülkedeki başlıca sanayi kollarıdır. Norveç, gelişmiş bir ulaşım ağına ve Avrupa’nın modern deniz ticaret filolarından birine sahiptir Norveç, turizm geliri yüksek olan ülkelerdendir. Ülkede çok sayıda millî park bulunmaktadır. Ülkedeki fiyortlar, çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği yerlerdendir. Fiyortlar, Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. Ülke kış turizmi bakımından da önemli bir yere sahiptir.
Başlıca İhraç Ürünleri
Başlıca ihraç ürünleri petrol, doğal gaz, balık, ağaç ürünleri, demir çelik, gemi ve çeşitli makinelerdir. Sebze, meyve gibi gıda maddeleri ile tekstil ürünleri ve bazı maden cevherlerini ithal eder. En çok ticaret yaptığı ülkeler İsveç, Almanya, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve ABD’dir.
Doğal Kaynaklar
Norveç’in gelişmesinde ülkenin doğal kaynaklarının önemli etkisi olmuştur. Fakat Norveç’in dünyanın zengin ülkeleri arasında yer almasında, doğal kaynaklarını ileri bir teknolojiyle değerlendirmesi ve bu kaynakların sürdürülebilirliğine önem vermesi etkili olmuştur.