Eiko Ishioka Kimdir?

0
162
görüntülenme
Eiko Ishioka Kimdir?
Eiko Ishioka Kimdir?

Eiko Ishioka (石岡瑛子Ishioka Eiko) 12 Temmuz 1938 tarihinde Japonyada dünyaya gelmiş, 21 Ocak 2012 tarihinde 73 yaşındayken hayatını kaybetmiş olan sanat yönetmenidir.

Ishioka Tokyo’da grafik tasarımcı olan babası ve ev hanımı annesi tarafından dünyaya gelmiştir. Babası sanata olan ilgisini henüz çocukken cesaretlendirmiştir. Daha sonra Tokyo Ulusal Güzel Sanatlar ve Müzik Üniversitesi‘nden mezun olmuştur.

Reklamcılık Kariyeri

Ishioka, kariyerine 1961 yılında kozmetik şirketi Shiseido‘nun reklam departmanı ile başlamış ve dört yıl sonra Japonya’nın en prestijli reklam ödülünü kazanmıştır. 1971’de baş sanat yönetmeni oldu ve orada yaptığı eser Faye Dunaway’in yer aldığı çeşitli kampanyalar ve açık ve gerçeküstü erotizm ile dikkat çekti. 1983’te kendi tasarım firmasını açtı.

2003 yılında Houston Rockets için aşağıdaki logo tasarladı.

Eiko Ishioka'nın 2003 yılında Houston Rockets için tasarladığı logo.
Eiko Ishioka’nın 2003 yılında Houston Rockets için tasarladığı logo.

Film Kariyeri

1985 yılında yönetmen Paul Schrader, onu 1985 filmi “Mishima: Dört Bölümdeki Bir Yaşam”ın tasarımcısı olarak seçmiştir. Çalışmaları, o yıl Cannes Film Festivali‘nde sanatsal katkısı için kendisine özel bir ödül kazandırdı. Eiko’nun Apocalypse Now adlı Japon posterinde Francis Ford Coppola ile çalışması şimdi Coppola’nın Dracula’sında daha sonra Eiko’ya bir Akademi Ödülü kazandırdı.

Ishioka’nın çalışmaları, New York’taki Modern Sanat Müzesi de dahil olmak üzere dünyadaki müzelerin kalıcı koleksiyonlarına dahil edilmiştir.

Filmografi

  • Mishima: A Life in Four Chapters (1985)
  • Closet Land (1991)
  • Bram Stoker’s Dracula (1992)
  • The Cell (2000)
  • The Fall (2006)
  • Theresa: The Body of Christ (2007)
  • Immortals (2011)
  • Mirror Mirror (2012)

Kitapları

Eiko’nun Eiko adlı 1990 yılı kitabı, sanat yönetmenliği ve grafik tasarım alanındaki çalışmalarını topladığı bir eserdir. İkinci kitabı Eiko Sahnede ise 2000 yılında yazmıştır.

Ölümü

Ishioka, Tokyo, Japonya’da 21 Ocak 2012’de pankreas kanserinden öldü. Ölmeden önce birkaç ay önce arkadaşı Nicholas Soultanakis ile hastanede evlenmişti.

  Marie Curie Kimdir?

Eiko Ishioka Doodle

İşte Google‘ın Eiko Ishioka için hazırladığı doğum günü doodle‘ı

İşte Google‘ın Eiko Ishioka için hazırladığı doğum günü doodle‘ı
İşte Google‘ın Eiko Ishioka için hazırladığı doğum günü doodle‘ı
Paylaş

1 Yorum

Bir Cevap Yazın