Merkür’ün diğer adı Utarit’tir ve Merkür Güneşe en yakın gezegendir. Adı Roma mitolojisinde ki ticaret ve yolculuk tanrısı ve tanrıların habercisi olarak bilinen Merkür’den gelir. Çıplak gözle görülebilen 5 gezegenden biridir. (Diğer 4 çıplak gözle izlenebilen gezegenler: Venüs, Jüpiter, Mars, ve Satürn’dür). Eski çağlardan beri insan oğlunun dikkatini çeken bir gezegendir. Kaya gibi olduğundan “Kaya” yapılı gezegenler sınıfına girmektedir. Güneş’e çok yakın olduğu için izlenmesi güçtür ve hakkında bilinen bilgi azdır. Merkür’ün uydusu yoktur. Bağlandığı bir uyduda yoktur. Plüton’u saymazsak Güneş Sisteminin gezegenleri arasında gözlenen en yüksek dış merkezlik değerine sahip bu yörüngenin milyonlarca yıl içinde zaman zaman daha da basıklaşarak dış merkezlik derecesinin günümüzdeki 0,21’den 0,5 düzeyine dek yükselebildiği tahmin edilmektedir.
Fiziksel özellikleri
Merkür, Güneş Sisteminin iç gezegenler olarak adlandırılan 5 gezegenden biridir ve diğer 4’ü gibi Merkür’de katı bir gezegendir.
Merkür’ün yoğunluğu 5,43 g/cm³’dür. Yoğunluğu Dünya ile karşılaştırılabilecek kadar yüksektir ve Dünya’dan sonra Güneş Sisteminde karşılaşılan en büyük değerdedir. Merkür gündüz sırasında 457 °C üzerindeki düzeylere çıkabilirken, etkili bir atmosferin yokluğu nedeniyle gece -172 °C’ye kadar düşebilir. Gezegenin koyu bir yüzeyi vardır. Yüzeyinin koyu bir rengi olmasının nedeni üzerine düşen ışınların (Güneş ışınlarının) ancak yaklaşık onda birini yansıtmasıdır ve 0,11 albedo değerine sahiptir.
Harika bir yazı teşekkürler.