Vücutta bulunan magnezyum yaklaşık % 60 oranında kemik ve dişlerin yapısında yer alır. Sinirlerin uyarılmasını ve kasların kasılmasını sodyum, potasyum, kalsiyum mineralleri ile birlikte düzenler. Magnezyum enerji metabolizmasında rol alan pek çok enzimi etkin hâle getirir. Vücudun magnezyuma olan günlük ihtiyacı 300-350 mg civarındadır. Magnezyumsu, oksijen ve temel besinlerden sonra vücuttaki en önemli minerallerden biridir. Vücut gelişiminde görev yapar. Magnezyum eksikliğinde aşırı susama sonucu bol su tüketimi ve kas kasılmaları oluşur.
Aktif metal olduğu için doğada bileşikleri hâlinde bulunur. Doğadaki önemli minerali manyezit (MgCO3) ve dolomittir [CaMg(CO3)2]. Kalsiyum ve magnezyum bileşikleri suda az çözündüğü için Ca+2 ve Mg+2 iyonları sularda sertlik oluştururlar.
Magnezyumun önemli bir bileşiği olan magnezyum oksitin (MgO) erime noktası yüksektir. Bu nedenle magnezyum oksit; yüksek sıcaklıklı fırın ocaklarının içine döşenen tuğlalarda, sıvalarda kullanılır. Böylece, 2000 derecenin üzerindeki sıcaklığa dayanabilen ocaklar yapılabilir. Ayrıca magnezyum oksit kuvvetli asitlerle olan zehirlenmelerde panzehir olarak kullanılır.
Magnezyum bitkilerde klorofilin yapısında yer alır. Fotosentezde şeker, yağ ve nişasta oluşumuna katkıda bulunur. Topraktaki magnezyum eksikliğinde bitkilerde gelişme yavaşlar, tohum ve meyve verimi azalır.