Biotin Nedir? Etkileri Nelerdir? Eksikliği Durumunda Neler Görülür?

0
425
görüntülenme
Biotin Nedir? Etkileri Nelerdir? Eksikliği Durumunda Neler Görülür?
Biotin Nedir? Etkileri Nelerdir? Eksikliği Durumunda Neler Görülür?

Biotin, B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hâle getirir. Yumurta akında bulunan avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili olmasına karşın pişirildiğinde etkisiz hâle gelir. Beslenmelerinin %30 kadarında çiğ yumurta bulunduğu takdirde insanlarda eksikliği oluşabilir. Eksikliğinde yorgunluk, iştahsızlık, depresyon, nöropati, kolesterol artışı, kansızlık ve deride pullanma görülmektedir. Bu durum ancak biotin verilmesi ile iyileştirebilmektedir.

Biotinin Etkisi

Yağ metabolizmasına etkilidir. Yağ üretimi ve yağ asitlerinin yapılması için gereklidir. DNA ve RNA yapımına etkilidir. Amino asitlerin proteine dönüşümüne, nükleik asitlerin bir parçası olan pirimidin sentezine katılır. Birçok enzimin yapısına girer. Bu enzimler gıdaların vücuda yararlı hâle getirilmesini sağlarlar. Kan şekerini düşürür. Saç dökülmesini ve beyazlamasını yavaşlatır. Cilt sağlığı için gereklidir.

Biotin Eksikliği

Hâlsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, adale incelmesi ve ağrıları, depresyon tarzında ruhsal belirtiler, kuru, pullu ve değmekle acıyan bir cilt, kan ve kolesterol seviyesinde artma, gözlerde kızarma, kansızlık ve kalp sorunları, saçlarda beyazlama ve dökülme görülür.

Biotin Fazlalığı

Böyle bir sorun görülmemiştir. Diyetle alınanların fazlası emilmeden atılır. İlaç olarak alınan fazla miktarlar da idrar yoluyla uzaklaştırılır. Biotinin Tedavide Kullanımı Özellikle tek başına değil, daha çok diğer B vitaminleri ile birlikte kullanımı ön plandadır. Dermatit, egzema gibi cilt sorunlarında, kilo verme programlarında, saçların beyazlama ve dökülmesini önlemek kan şekerini ve kolesterolü düşürmek, hatalı beslenme sorununu gidermek amacıyla kullanılır.

  Küresel Isınmanın Kutup Ayıları Üzerindeki Etkileri
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here