Güneş, sistemimiz içerisinde gezegen olma kriterlerini sağlayan sekiz gezegen bulunmaktadır. Bu gezegenler iç ve dış gezegenler olmak üzere ikiye ayrılır.
Merkür ve Venüs, iç gezegen; Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün ise dış gezegendir. Dünya dışındaki iç gezegenler yersel gezegen, dış gezegenler ise dev gezegen olarak da adlandırılır.
Şimdi bu gezegenleri daha yakından inceleyelim.
1Merkür
Güneş sistemindeki en küçük gezegendir. Dünya’dan çok daha küçük bir hacme sahip olmasına rağmen Güneş sisteminde Dünya’dan sonra ikinci büyük yoğunluğa sahiptir. Atmosferi bulunmayan Merkür’ün Güneş ışığı alan bölgelerinin sıcaklığı Dünya’ya göre oldukça fazladır.
2Venüs
Halk arasında Çoban Yıldızı olarak adlandırılan bu gezegen, Güneş battıktan sonra veya doğmadan önce gözlemlendiği için Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da bilinir. Ekvator’daki yüzey sıcaklığı Güneş sisteminin diğer gezegenlerine göre oldukça fazla olan (750 K) gezegenin, yoğun bir atmosferi vardır.
3Mars
Dünya’nın hacminin yaklaşık %15’i kadar bir hacme sahip olan gezegene kırmızı-turuncu rengi veren demir oksit bileşiğidir. Kutup bölgelerinde geniş buz kütleleri olan Mars gezegeni, aynı zamanda Güneş sistemindeki en büyük yükseltiye sahiptir.
4Jüpiter
Hacim ve kütle açısından Güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Kütlesinin büyük bir kısmı, hidrojen ve helyumdan oluşurken merkezinde demir vb. ağır elementlerden oluşan çekirdek bulunmaktadır. Atmosferi; hidrojen, helyum, metan ve amonyak benzeri maddeler içeren gezegenin en bilinen uyduları; Calista, Ganymede, Europa ve İo’dur.
5Satürn
Jüpiter’le birlikte dış gezegenler grubunda olan Satürn, çıplak gözle gözlenebilmektedir. Yoğun olarak hidrojen ve helyumdan oluşması nedeniyle Jüpiter’e benzemektedir. Diğer dev gezegenler gibi halkaları olan Satürn’ün en bilinen uyduları, Rhea, Titan, Phoebe ve Calypso’dur.
6Uranüs
Güneş’e yakınlık bakımından 7. sırada bulunan gezegen, kütle açısından Güneş sisteminin 4. büyük gezegenidir. 1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilen gezegen en büyük yörünge eğikliğine sahip gezegendir. Miranda, Ariel, Oberon, Titania ve Umbriel en büyük uydularıdır.
7Neptün
Güneş’e en uzak gezegen olan Neptün, diğer gezegenlerin aksine varlığı matematiksel olarak keşfedilen ilk ve tek gezegendir. Yapısal olarak Uranüs’e benzeyen gezegenin en büyük uydusu Triton’dur.