Güneş Sistemi Dışında Yaşam Araştırmaları

0
689
görüntülenme
Güneş Sistemi Dışında Yaşam Araştırmaları
Güneş Sistemi Dışında Yaşam Araştırmaları

Güneş Sistemi’nin dışında başka yıldızların çevresinde dolanan gezegenler ötegezegen (exoplanet) olarak adlandırılır. Tıpkı Güneş sisteminde olduğu gibi gezegenlerin de etrafında dolandığı yıldızlar vardır.

1995’ten bu yana Gökbilim’in en popüler konularından biri haline gelen bu alanda, Mart 2018 tarihi itibariyle 3700 tane ötegezegen olduğu doğrulanan gezegen keşfedildi. Binlerce gezegen de ötegezegen adayı olarak hala incelenmekte.

Ötegezegenlerin keşfedilmesi oldukça zordur. Bunun nedeni çevresinde dolandıkları yıldızların parlaklığının ötegezegenlere göre daha fazla olmasıdır. Gezegenler ise sadece yıldızın ışığını yansıtır. Örneğin kuvvetli bir lamba ile aydınlatılan bir oda da bir mum yakıldığını düşünün ve evin dışında uzak bir noktadan bu odaya baktığınızı hayal edin. Lambanın yüksek ışığı nedeniyle mumu fark etmek çok zordur.

Yapılan çalışmalarda teknolojik gelişmelere bağlı olarak genellikle Jüpiter büyüklüğünde ya da Jüpiter’den daha büyük gezegenler keşfedildi. Daha küçük gezegenlerin keşfedilmesi daha da zordur. Ancak geliştirilen yeni yöntemler ile az sayıda Dünya kütlesinde yada daha küçük gezegenler de keşfedildi. Örneğin 2017 yılında oldukça soğuk bir yıldız olan TRAPPIST-1 etrafında yedi tane Dünya benzeri gezegenin olduğu keşfedildi.GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA YAŞAM ARAŞTIRMALARIGüneş Sistemi’nin dışında başka yıldızların çevresinde dolanan gezegenler ötegezegen (exoplanet) olarak adlandırılır. Tıpkı Güneş sisteminde olduğu gibi gezegenlerin de etrafında dolandığı yıldızlar vardır.

Bilim insanları ötegezegen araştırılmalarıyla Güneş Sistemi’nin oluşumu ve gezegenlerde yaşamın olma olasılığı gibi konularda bilgi edinmeye çalışıyor. Ötegezegen arayışları için bir çok gözlem ve teleskop projeleri geliştirilmeye başlandı. Keşif projeleri arasında TrES (Trans Atlantik Ötegezegen Araştırması), SUPERWASP (Geniş Açıyla Gezegen Arayışı) gibi yeryüzünde bulunan teleskoplar ve CoRoT, Kepler gibi uzay teleskopları yer almakta.

  Yapay Organların Avantaj ve Dezavantajları
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here