Siz hiç uzaya gitmek istemiş miydiniz? Peki ya size bir uzay asansörüyle ilgili çalışmalar yapıldığını söylesek ne derdiniz? Haydi bu uzay asansörüne daha yakından bakalım.
Uzay asansörü 1900’lerin başında çılgınca bir fikirdi. Bilim kurgu yazarlarının romanlarında bahsettiği bu fikrin “gerçekleştirebilir” olduğunu görüyoruz. Uzay asansörü fikri, ilk olarak Rus bilim insanı Konstantin Tsiolkovsky tarafından ortaya atılmıştır. Daha sonra bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke bir kitabında uzay asansörüyle ilgili bir yazı yazmış ve fikir hızlıca yayılmaya başlamıştır.
Bugün çeşitli ülkelerde şirketler, uzay asansörü üzerinde çalışmalar yapıyor. Mesela Kanada merkezli bir şirket, roket kullanımının azalmasını ve bu sayede uzay seyahati için harcanan giderlerin düşürülmesini sağlayacak bir proje için uzay asansörünü kendi yetkileri altına aldı.
“Teknoloji” deyince aklımıza ilk gelen Japonya’dır. Japonya, uzay asansörünü geliştirmek için çalışmalar yapıyor. Bazı Japon şirketler, 2050 yılında yeryüzünden 36 bin km yükseklikte bir uzay istasyonu ve bu istasyona uzanacak bir asansör inşa etmeyi planlıyor.
İstasyona yaklaşık saatte 200 km hızla ve 1 haftada ulaşılacağı tahmin ediliyor. Bu asansör yaklaşık 30 kişi alabilir ve 1 haftalık yolculuk için gereken ihtiyaçlar da olacak. Uzay asansörünün yapımını zorlaştıracak birçok sorun var. Zaten kendisini inşa etmek çok zor; bir de üstüne meteorlar, güneş ışığı, yıldırım ve kasırga gibi tehlikeler de cabası. Bu yüzden bazı bilim insanları asansörü önce Ay’da test etmeyi, başarılı olursa Dünya’da inşa edilmesini öneriyor.
Uzay asansörü ayrıca turistlerin uzay manzarası görmeleri için de inşa edilecek. Büyük ihtimalle bir gün biz de uzayı görebileceğiz. Eğer planlanan uzay asansörü yapılabilirse, Dubai’de bulunan dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Halifa’dan 20 kat daha uzun olacak.
Şüphesiz, bir uzay asansörü inşa etmek insanlık için büyük bir adım olacak.
Yazınız için teşekkür ederim. Benzer yazılar için takipteyim.