Başkenti : Riyad
Yüz ölçümü : 2.150.000 km²
Nüfusu : 32,28 milyon
Resmî dili : Arapça
Para birimi : Suudi Arabistan riyali
Suudi Arabistan, Kızıldeniz ile Basra Körfezi arasında yer alır. Yüz ölçümü bakımından Orta Doğu’nun en büyük ülkesidir. Ülkenin komşuları; Ürdün, Irak, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Yemen’dir.
Yer Şekilleri
Suudi Arabistan’ın yerşekilleri sadedir. Ülkenin önemli bir kısmını düzlükler oluşturur. Yükseltisi Kızıldeniz’den Basra Körfezi’ne doğru azalmaktadır. Başlıca dağlık alanlar Kızıldeniz kıyısına paralel uzanmaktadır. Orta kesimi büyük ölçüde kumullar ve kuru vadilerle kaplıdır. Rüzgâr aşındırmasıyla oluşan ve hamada adı verilen kayalık çöllere de rastlanır. Başlıca ovaları Basra Körfezi kıyılarında yer almaktadır. Kuraklıktan dolayı ülkede göller ve sürekli akarsular yoktur. Suudi Arabistan oluşum bakımından eski arazilerdendir. Bu nedenle ülkede yıkıcı depremler görülmez.
İklim ve Bitki Örtüsü
Suudi Arabistan’da çöl iklimi etkilidir. Ülke yer yüzünün en kurak bölgelerinden biridir. Nem oranı çok azdır. Bu nedenle gündüzler çok sıcak, geceler soğuktur. Bitki örtüsü kuraklığa dayanıklı seyrek otsu bitkilerden ve hurmalıklardan oluşmaktadır.
Önemli Şehirler
Suudi Arabistan, iklim koşullarından dolayı seyrek nüfusludur. Ülkenin önemli bir kısmı çöllerle kaplı olduğundan yerleşmeler daha çok kıyılarda ve vaha alanlarında toplanmıştır. Ülkenin iç kısımları, başkent Riyad ve yakın çevresi ile birkaç vaha dışında tamamen boştur. Şehirleşme oranı yüksektir. Başlıca şehirleri; Riyad, Cidde, Mekke, Medine, Taif ve Tebuk’tur.
Tarım
Suudi Arabistan’da tarıma elverişli alanlar çok azdır. Ülke yüz ölçümünün ancak %3’ünde tarım yapılabilmektedir. Tarımı olumsuz yönde etkileyen en önemli etmen kuraklıktır. Başlıca tarım alanları, vahalar ve Basra Körfezi kıyılarıdır. Hurma ve kahve önemli tarım ürünleridir. Ülkede ayrıca tahıl da yetiştirilmektedir. Tarımsal üretim ihtiyacı karşılayamadığından, ülkenin ithalatında tarım ürünleri önemli bir yere sahiptir. Suudi Arabistan’da hayvancılık da önemli bir ekonomik uğraşıdır. Deve ve küçükbaş hayvanyetiştiriciliği gelişmiştir.
Petrol ve Doğal Kaynaklar
Suudi Arabistan, petrol bakımından dünyanın en zengin ülkelerindendir. Dünya petrol rezervlerinin yaklaşık dörtte biri bu ülkede bulunmaktadır. Bu bakımdan küresel bir etkiye sahiptir. Bu ülkenin petrol üretimini azaltıp çoğaltması petrol fiyatlarını etkilemekte ve ekonomik krizlere neden olabilmektedir. 1930’lu yıllarda keşfedilen petrol, daha çok Basra Körfezi kıyılarından ve deniz altındaki katmanlardan çıkarılmaktadır. Amerikan şirketlerinin ortaklığı sayesinde gelişmiş bir teknolojiyle çıkarılan petrol, ham ve işlenmiş olarak satılmaktadır. Yılda 400 milyon tonun üzerindeki üretimi ile dünyanın önde gelen petrol üreticileri arasında yer alır. Ülkedeki petrolü Akdeniz kıyılarına taşıyan boru hatları bulunmaktadır. Ülke ihracatının %90’ını petrol ürünleri oluşturmaktadır. Petrol ihracı bakımından dünyada ilk sıralarda yer alır. Ülkenin en çok petrol ihraç ettiği ülkelerin başında Japonya, ABD, Almanya ve İngiltere gelmektedir. Petrolün yanı sıra ülkede doğal gaz, demir, altın, bakır, kükürt ve gümüş de çıkarılmaktadır. Doğal gaz üretimi ülkenin ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Ülkedeki en önemli sanayi kolları petrole dayalı olanlardır. Petrol dışı sanayi kuruluşlarına da önem verilmiştir. Gübre, demir çelik, çimento, elektrikli aletler ve plastik üretimi ülkede gelişmiş sanayi kollarındandır.
Ulaşım Ağı
Suudi Arabistan’da en gelişmiş ulaşım ağı karayoludur. Karayolları, ülkenin doğusundaki Basra Körfezi’ni batıda Kızıldeniz’e bağlar. Ayrıca ülkede Riyad-Damman, Tebuk-Medine arasında demiryolu bağlantısı bulunmaktadır.
Suudi Arabistan, İslamiyet’in doğup yayıldığı bir ülkedir. Bu özelliğinden dolayı küresel bir etkiye sahiptir. Kutsal şehirler olan Mekke ve Medine’yi her yıl milyonlarca Müslüman ziyaret etmektedir. Ülke bu ziyaretlerden dolayı önemli ölçüde gelir elde etmektedir.
Suudi Arabistan, petrol üretiminden dolayı ekonomik ve jeopolitik küresel önemi olan bir ülke hâline gelmiştir.