Evren, zaman, madde ve enerjinin bütünüdür. Gezegenimiz, evrenin muazzam okyanusunda bulunan, maddenin ve enerjinin minik bir adasıdır. Bilim adamlarının gezegenimizin ötesinde buldukları şeyler, inanılmaz ve hayal gücümüzün ötesinde…
Galaksiler
Galaksiler, evrenimizin muazzam yerlerinde bulunan, maddenin ve enerjinin spiral sarmallarıdır.
Galaksiler Hakkında İlginç Bilgiler
- Bir ışık yılı, yaklaşık 9.4605284 × 10 15 metreye denk gelmektedir . Samanyolu galaksisinin çevresinin çapı yaklaşık 100.000 ışıkyılı ve yaklaşık 1000 ışıkyılı kalınlığındadır.
- Evrende yaklaşık 100 milyar galaksi olduğu tahmin edilmektedir. Gezegenimizin de içinde bulunduğu Samanyolu galaksisine en yakın galaksi, 2,6 milyon ışıkyılı uzaklıkta olan Andromeda‘dır. Birkaç milyar yıl sonra Andromeda galaksisiyle çarpışacağız.
- Her galaksinin merkezinde, muazzam bir kara delik vardır. Galaksimizin bile merkezinde büyük bir kara delik vardır.
Kara Delikler
Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir.
Kara Delikler Hakkında İlginç Bilgiler
- Karadelikler söz konusu olduğunda, Dante’nin ‘İlahi Komedi’nden çıkan çizgi,’ Buraya giren herkesi terk etmek istiyor ‘aslında gerçek. Hiçbir şey, kara deliğin olağanüstü ve eşsiz çekim çekiminden – hatta ışık bile – kaçamaz.
- Kara deliklerin sınırına “Olay Ufku” denir. Bu olay ufkunun yüzey alanı doğrudan bir kara delikteki entropi ile orantılıdır. Entropi, bir sistemdeki bozukluğun ölçüsüdür.
- Kara delikler tamamen siyah değildir.
Pulsarlar
Pulsarlar, içinde bulundukları nebulaların çekirdeği ve kalbi hükmünde oldukları kadar, kalp atışları gibi muntazam fasıllarla (ritimlerle) uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızlarıdır.
Pulsarlar Hakkında İlginç Bilgiler
- Pulsar (atarca) “kalp gibi atan” anlamına gelmektedir. İngilizcede “kalbin atması” anlamına gelen “pulsate” kelimesinden türetilmiştir.
- Pulsarlar, kendi ekseni etrafında saniyede 700 defa dönen bir nötron yıldızı olarak biliniyor.
- Pulsarlar, görünüm olarak deniz fenerlerine benzerler.
Kuasarlar
Kuasarlar, evrenin en uzak köşelerinde yüksek bir enerjiyle parlayan gökadalara verilen addır.
Kuasarlar Hakkında İlginç Bilgiler
- Kuasarlar (Yarı yıldız nesne) ilk olarak yıldız olarak kabul edilmiştir ancak daha sonra gökada olduğu keşfedildi.
- Bir kuasarın enerji çıkışı, yaklaşık 1 trilyon (10 12) güneş enerjisine eşittir.
- Kuasarın merkezi çekirdeğinde, uzayda gezinirken gaz ve tozu yutan süper yoğun bir kara delik var.
Umarız bu ilginç bilgiler, astronomi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen siz değerli ziyaretçilerimizin merak ve hayal gücünü arttırmıştır. Sadece bir teleskop alın ve evrenin ihtişamını keşfedin.
Yazılar oldukça mükemmel yakından takip ediyorum sizi internet için faydalı bilgilerdir.
Çok işime yaradı teşekkür ederim.
Makale için teşekkür ederim.