Alfred Nobel, kimya bilim alanına büyük hizmetler sunmuş, birkaç dil bilen çok üretken bir bilim insanıdır. Geliştirdiği kimyasal patlayıcıların (TNT ve TNG) test ve deneyleri sırasında kardeşini kaybetmiştir.
Bu patlayıcı kimyasalları macun hâline getirerek geliştirdiği ürüne Yunancada dynamis (güç) anlamına gelen “dinamit” adını vermiş, silindirik lokumlar hâline getirerek ürettiği dinamit patlayıcısının; madencilik, raylı ulaşım, sulama kanalları, karayolu yapımı ve daha birçok alanda çok büyük işlevleri olmuştur. İlk Nobel ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlanmıştır. Nobel ödülleri Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine beş kategoride verilir. “Kimya, fizik, fizyoloji veya tıp alanlarında en önemli icadı gerçekleştiren kişilere; Nobel Bilim Ödülleri bu bilimlerin adları ile verilmektedir. Edebiyat alanında ise, en soylu ve içten ideali örnek alarak meydana getiren eserin yazarına Nobel Edebiyat, ulusların barış içinde yaşaması, ordular arası savaşların sayısının azaltılması,barış kongrelerinin yapılması ve yaygınlaştırılması için en çok çalışan kişilere Nobel Barış Ödülü verilir.
Nobel Kimya Ödülü, 2015 yılında Prof. Dr. Aziz Sancar tarafından kazanılmış ve bu ödül ülkemiz adına büyük onur vesilesi olmuştur. Prof. Sancar’ın insanlığa armağan ettiği bu bilimsel ödül sayesinde, genç Türk bilim insanları heveslendirilecek ve onları daha iyi çalışmalar yapmaya sevk edecektir.
Nobel Kimya Ödülü, Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık’ta İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilir.
Nobel Kimya Ödülü alan ve kimya alanında adını sıkça duyduğumuz bilim insanları ve onların yaptığı çalışmalar şunlardır:
- lk Nobel Kimya Ödülünü Hollandalı Jacobus Henricus Von’t Hoff, çözeltilerdeki kimyasal dinamik veosmoz basıncı kanunlarını keşfettiği için,
- İkinci ödülü Alman Hermann Emil Fisher, şeker ve pürin sentezi üzerine yaptığı çalışmalarındandolayı,
- Yeni Zelandalı Ernest Rutherford, elementlerin parçalanması ve radyoaktif maddelerin kimyası üzerine yaptığı çalışmaları için,
- Fransız Victor Grignard; Grignard reaktifini keşfi için,
- Alman Fritz Haber; Haber Bosch yöntemiyle amonyak sentezi için,
- Alman Walther Hermann Nernst; termokimya üzerine yaptığı çalışmalar için,
- Polonya asıllı Fransa vatandaşı Marie Curie; Radyum ve Polonyum elementlerinin keşfi için,
- Fransız İrene Joliot Curie; yeni radyoaktif elementlerin sentezi ve keşfi için,
- ABD’li Linus Pauling; kimyasal bağların doğası üzerine yaptığı çalışmalar için,
- ABD’li Robert S.Mulliken; kimyasal bağlar ve moleküllerin elektronik yapısını konu alan çalışmaları için,
- Japon Kenichi Fukui – Polonyalı Roald Hoffman; kimyasal tepkimelerin davranışı açıklayan kuramları için,
- ABD’li Mario J.Molina; Atmosfer kimyası ve ozon tabakasının incelmesi ile ilgili çalışmaları için,
- Birleşik Krallıktan Harold W.Kroto; Fullerenleri keşfettiği için,
- Alan G.Mac Diarmid (Yeni Zelanda) – Hideki Shirakawa (Japonya) – Alan J.Heeger ( ABD); iletken polimerlerin keşfi ve geliştirilmesi için,
- 2015 yılında Aziz Sancar (Türkiye-ABD) – Paul L.Modrich (ABD) – Tomas Lindhal (İsveç); Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmalarıyla,
- 2016 yılında James Fraser Stoddart (ABD), Bernard L.Feringa (Hollanda), Jean-Pierre Sauvage (Fransa); Moleküler makinanın tasarımı ve sentezi ile yaptığı çalışmalarla ödüle layık görüldüler.
Bilimsel çalışmalarda başarıya ulaşmak için fedakârca çalışmak gerekir. Bilimsel çalışmalarda elde edilen bulgular açık fikirlilikle doğru olarak bilim dünyasına kazandırmak bir insanlık görevidir. Nobel Bilim ödülünü almak için uzun yıllar boyunca çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bilim insanları her alanda faydalı olabilmek, yaşadığımız evreni anlamak ve keşfetmek için uzun ve yorucu çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalardan netice alan bilim insanlarının Nobel Bilim Ödülleri ile buluşları tanıtılmakta ve diğer çalışmalara örnek teşkil etmektedir.
Faydalı bilgiler için teşekkürler.