Doğada az bulunan hayvanların çoğu bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Time dergisi, küresel ısınma yüzünden nesli tükenme sınırına yaklaşan hayvanlara yer verdi. Özellikle Madagaskar’da yaşayan canlı türlerinin %80’inin yok olma tehlikesi yaşadığını belirten dergi, küresel ısınmanın yanı sıra kaçak avlanmanın da bir çok türü tehdit ettiğine ve eğer önlem alınmazsa hayvan türlerinin %30’unun yok olacağına dikkat çekti. İşte nesli tükenme sınırında olan 9 hayvan:
9Javan Gergedanı
Hayatta kalanların sayısı: 60’tan az
Doğal ortamı: Endonezya ve Vietnam
Durumu: Bu gergedanlar dünyada nadir bulunan memelilerdendir. Kaçak avcılar boynuzu için bu hayvana zarar verirken bazı müteahhitler ise gergedanların yaşadığı ormanları yok ediyorlar. Her ikisi de türler için ölüm hükmünü veriyor.
8Vaquita (Vaguta-Meksika Yunusu)
Hayatta kalanların sayısı: 200 ile 300 arası
Doğal ortamı: California (Kaliforniya) Körfezi
Durumu: Dünyada nadir görülen memeli deniz hayvanlarından biri olan Meksika yunusunun nesli, sınırlı alanda bulunması ve balıkçı ağlarına çok kolay takılmaları nedeniyle tükeniyor.
7Madagaskar Kaplumbağası
Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık 1000
Doğal ortamı: Madagaskar
Durumu: Madagaskar’ın kuzeybatısındaki ormanda yaşayan bu hayvan eti ve kabuğu için avlanmakta ayrıca süs hayvanı olarak yasak olduğu hâlde ticareti yapılmaktadır.
6Pigme Borneo Fili
Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık 1500
Doğal ortamı: Kuzey Borneo
Durumu: Asya fillerinden yaklaşık 50 cm daha kısa olan bu filler, aynı zamanda daha uysal bir fil türüdür. Palmiye ekimi fillerin otlaklarını azaltmış, bu nedenle fillerin yaşama alanları daralmıştır.
5Cross River Gorili
Hayatta kalanların sayısı: 300’den daha az
Doğal ortamı: Nijerya ve Kamerun
Durumu: 1980’lerde soyu tükenme tehlikesinde olduğu düşünülen Cross River Gorili şimdilik yok olmaya karşı direniyor. Bol eti nedeniyle avlanan bu gorillerin soyu, önlem alınmazsa yakında tükenecek.
4Sumatra Kaplanı
Hayatta kalanların sayısı: 600’den daha az
Doğal ortamı: Endonezya’daki Sumatra Adası
Durumu: Kaplanın milyonlarca yıldır sadece Sumatra Adası’nda yaşaması insanoğlundan kaçmasını zorlaştırıyor. Hayatta kalanların çoğu koruma altına alınıyor. Yaklaşık olarak 100 tanesi doğal ortamında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
3Altın Başlı Langur
Hayatta kalanların sayısı: 70’ten daha az
Doğal ortamı: Vietnam
Durumu: 10 yıldır koruma altında olan bu langurlar bir türlü çoğalamadı. Hâlen soyları ciddi tehdit altında olan langurların sayısı son on yılda ilk kez 2003 yılında artmıştı.
2Büyük Panda
Hayatta kalanların sayısı: 2000’den daha az
Doğal ortamı: Çin, Burma ve Vietnam
Durumu: Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi ve parçalanması pandaların türünün yok olmasına neden oluyor. Kapalı alanlarda çoğaltılmaları ve türünün korunması, neslinin hayatta kalmasına yardımcı oluyor.
1Kutup Ayısı
Hayatta kalanların sayısı: 25.000’den daha az
Doğal ortamı: Kutup dolayları
Durumu: İzinsiz avlanma kutup ayılarının yaşamını tehdit ediyor. İklim değişikliği ve buzların erimesi nedeniyle kutup ayıları da nesli tükenen hayvanlar listesine dâhil oluyor.