Melezleme Nedir, Nasıl Yapılır?

0
6840
görüntülenme
Melezleme Nedir, Nasıl Yapılır?

Melezleme, farklı genotiplere sahip bireylerin çaprazlanmasıyla yeni özelliklere sahip yavrular elde edilmesidir. Melezleme, tür içinde olabileceği gibi farklı türler arasında da olabilir.

Bir ırk içinde uzun süre sadece kendi arasında eşleşme yapılmasıyla zararlı çekinik genlerin homozigot olarak bir araya gelmesi ve canlıya zarar vermesi söz konusu olabilir. Ancak farklı karakterler bakımından homozigot ırkların çaprazlanmasıyla gen alışverişi sağlanırsa istenen özelliklere sahip melez canlılar da elde edilebilir. Örneğin; et verimi düşük, süt verimi yüksek sığırlar ile et verimi yüksek, süt verimi düşük sığırların çaprazlanmasıyla yüksek et  ve süt verimine sahip, ticari değeri daha yüksek olan sığırların üretilmesi mümkün olmaktadır. Bitkilerdeki tür içi melezlemeye ise besin değeri yüksek domates ırklarının seçimi ile elde edilen kumato (siyahd omates), farklı patlıcan ırklarının seçimi ile üretilen çekirdeksiz patlıcan gibi çok sayıda örnek verilebilir.

Farklı türlerin melezlenmesiyle elde edilen hayvanlara verilen en tipik örneklerden biri, erkek eşek ile dişi atın çiftleşmesiyle meydana gelen katırdır. Bitkilerde ise dayanıklılık, lezzet gibi faktörler dikkate alınarak yapılan çok sayıda melez üretimi bulunmaktadır. Örneğin; ahududu ile çileğin, limon ile mandalinanın, erik ile kayısının melezi üretilmektedir.

  Hücre Çalışmalarının İnsan Yaşamı İçin Önemi
Paylaş

Bir Cevap Yazın