Kömürün Çevreye Etkileri Nelerdir?

0
9712
görüntülenme
Kömürün Çevreye Etkileri Nelerdir?
Kömürün Çevreye Etkileri Nelerdir?

Kömür, hem düşük maliyetli hem de güvenilir bir yakıt türüdür. Kömür dünyada 50’den fazla ülkede üretilmektedir. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi dünyanın belirli bir bölümünde değil tüm dünyada da yaygın bir biçimde bulunmaktadır.

Kömür, depolanma, nakliye ve kullanım açısından diğer fosil yakıtlardan üstündür. Kömür bu yönleriyle emniyet konusunda da diğer fosil yakıtlardan üstündür.

Kömür, ucuz bir yakıt olması nedeniyle sadece ülkemizde değil dünyada elektrik üretiminin % 40’ını karşılamaktadır.

Kömürün yukarıda anlatılan özellikleriyle diğer fosil yakıtlardan birçok üstünlüğü olmasına karşın, çevre kirletici etkisi sebebiyle pek çok sakıncası bulunmaktadır.

Tüm dünyada kömür santrallerinden bir yılda 7 milyar ton karbondioksit salınımı gerçekleştiğini biliyor muyuz? Bu miktar dünyadaki zararlı gaz salınımlarının %40’ını oluşturmaktadır.

Kömür santralleri cıva kirliliğine de sebep olur. Cıva insan vücudu için zararlı toksin yapıda bir elementtir. Ayrıca toprağı zehirler ve besin zincirine karışarak insan sağlığını tehdit eder.

Daha önceki bölümde asit yağmurlarından bahsetmiştik. Yakıt olarak kömür kullanımı asit yağmurlarının başlıca sebeplerindendir. Asit yağmurları sonucu ortaya çıkan zararlı gazlar tüme kosisteme zarar vermektedir. Kömür santralleri asit yağmurlarına sebep olan kükürtdioksit ve azotmonoksit gazlarının açığa çıkmasına sebep olur.

Isınma amaçlı yakıt olarak kömür kullanmak zararlı partiküllerin ve radyasyonun açığa çıkmasına neden olur. Bu parçacıklar akciğerlere zarar vererek astım hastalığına yol açabildiği gibi bebek ölümlerinin de sebeplerindendir.

Kömür kullanımı tatlı su kaynaklarını dolaylı yoldan da olsa azaltır. Kömür santrallerinden yayılan zehirli kimyasallar ise bölgedeki tatlı su kaynaklarını kirletir.

Kömürün yanması sonucu açığa çıkan atıklar ağır metaller ve zehirli maddeler içerir. Bu atıklar hem insan sağlığı hem de çevre için oldukça zararlıdır. Yanma sonucu insan sağlığına ve çevreye zarar verebilecek miktarda arsenik, kadmiyum, kromve kurşun gibi elementler açığa çıkar. Bu kirletici unsurlar içme sularına, bitkilere ve hayvanlara ulaştığında tüm canlıların sağlığı açısından risk artmaktadır.

  Yaşam Kaynağımız: Suyun Geleceği

Kömür madenciliği erozyona neden olmaktadır. Kömür madenciliğinde öncelikle kömür çıkartılacak alanın yüzeyinde kibitki örtüsü yok edilir. Bu durum toprak erozyonunu tetikler. Ayrıca bu bölgelerde tarım potansiyelinde azalma olur.

Kömür diğer fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında daha ucuz olsa da gizli maliyetinin toplumsal boyutta olduğunu hiç düşündünüz mü? Kömürün gerçek maliyeti; insanlar üzerine yüklediği sağlık sorunları, tarıma verdiği zararlar, su kaynaklarının kirliliği ve su kaynaklarındaki azalmadır.

Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here