Dünyanın En Nadir 10 Çiçeği

0
1645
görüntülenme
Dünyanın En Nadir 10 Çiçeği

1Leş Çiçeği

Leş Çiçeği (Amorphophallus Titanium), yaklaşık olarak 3,5 metre uzunluğunda olan ve Endonezya’nın yağmur ormanlarında yetişen bir çiçek türüdür. Bu nadir türe leş çiçeği adının verilme sebebi, tahmin edebileceğiniz gibi, çiçek açarken yaydığı son derece kötü kokudur. Bu koku çürüyen ceset kokusuna benzetilir ve adı da tam anlamıyla buradan gelmektedir. Bu güçlü koku polen avcılarını kendisine çeker.

2Ateş Lalesi

Ateş Lalesi (Gloriosa Superba), Asya’ya ve Afrika’nın tropikal ve güney bölgelerine özgüdür. Son derece nadir bulunan bu çiçeğin renkleri koyu pembe veya kırmızıdan, sarı ve turuncuya kadar değişir. Ceset çiçeği gibi oldukça uzun olabilir. Uzunluğu yaklaşık olarak üç metredir. Bu güzel görünümlü çiçeğe rastladığınız taktirde dokunmamanız gerekmektedir çünkü güzelliğinin aksine oldukça zehirli bir çiçektir ve görebileceğiniz en düşük hasar cildinizi tahriş etmesi olacaktır. Bu çiçeğin yenilmesi durumunda sonuç ölümcül olabilmektedir.

3Rafflesia Arnoldii

Leş Çiçeği gibi Rafflesia Arnoldii’de Endonezya’da ve Malezya’da yetişir. Dünyadaki en büyük çiçektir ve çapı 90 cm kadar büyüyebilir.  İsminden de anlaşılacağı gibi, kokuşmuş ceset zambağı, ceset çiçeğininkiyle neredeyse aynı olan güçlü ve kötü bir koku yayar. Diğer çiçeklerden farklı olarak kokuşmuş ceset zambağının görünür bir gövdesi, kökü veya yaprağı yoktur. Çiçek, Borneo’nun bir simgesidir ve Endonezya posta pullarında bile yer almaktadır.

4Lady’s Slipper Orkidesi

Bu çiçek bir hanımefendinin terliğini andırdığından dolayı adı lady’s slipper olarak konulmuştur.  Kuzey Amerika, İngiltere, çeşitli diğer Avrupa ülkeleri ve Asya’da bulunmaktadır. Bu çiçek bazı bölgelerde kanunen korunmaktadır ve kesmek yasaktır. Bunun nedeni, çiçeğin büyümesinin ve olgunlaşmasının yıllar almasıdır.

5Yeşim Asma

Yeşim Asma veya Strongylodon makrobotrisleri yalnızca Filipinler’in yağmur ormanlarında yetişir. Asmalar 13 metreye kadar uzayabilmektedir. Yeşim asmanın rengi maviden açık yeşile kadar değişir. Pençe şeklindeki güzel çiçek ne yazık ki habitatının hızlı bir şekilde yok olması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

  Tek Başına Tatile Çıkmak İsteyenler İçin 5 Keyifli Rota

6Hayalet Orkide

Yapraklarının şekline göre adlandırılan Hayalet Orkide Florida, Küba ve Bahamalar’da bulunmaktadır. Çiçek, üremede büyük zorluklarla karşı karşıyadır. Yaprağı yoktur ve fotosenteze bağlı değildir. Aynı zamanda kendi yiyeceklerini de üretememektedir ve ev sahibi olarak belirli ağaçlara ihtiyaç duymaktadır.

7Çikolata Kozmozu

Rengi koyu kahverengi olan bu çiçek, adını yaydığı çikolata kokusundan almaktadır. Çikolata kozmosu Meksika’daki doğal ortamında bile yok olmuş durumdadır. Bu nedenle günümüzde bu çiçeklerin klonları koruma alanlarında yetiştirilmektedir.

8Silene Tomentosa

Bir diğer adı olan Gibraltar Campion’dan da anlaşılacağı üzere, bu çiçek Cebelitarık Bölgesi’ne özgüdür. Çiçeğin rengi mordan açık pembeye kadar değişir. Bugün, Gibraltar Botanik Bahçeleri’nde sergilenmektedir.

9Franklinia

Meadow Garden, Longwood Gardens

Franklinia (Franklin Ağacı Çiçeği), ortasında sarı organları olan beyaz bir çiçektir. ABD Georgia Eyaleti’nin bir bölgesine özgü olduğu düşünülmektedir ancak 1800’lerin başından beri doğal ortamında nesli tükenmiştir. Franklin ağacı çiçeğinin adı, türü ilk keşfeden Benjamin Franklin’den alınmıştır.

10Middlemist Kırmızısı (Middlemist Camellia)

Dünyadaki en nadir çiçektir ve Çin’de yetişmektedir. Ancak bugün, türün sadece iki örneği bulunmaktadır. Biri Yeni Zelanda’da, diğeri ise İngiltere’dedir. Çiçek adını, çiçeği 1804’te Çin’den İngiltere’ye getiren John Middlemist’ten almıştır.

Bir Cevap Yazın