Göreme Açık Hava Müzesi, dağ sırtları, vadiler ve Peri Bacaları olarak adlandırılan çanak çömleklerden oluşan geniş ve eşsiz bir manzaranın parçasıdır. Topografya, kolaylıkla kırılabilen ve konut yapmak için oyulmuş, ‘tufa’ adı verilen yumuşak kaya türünden oluşur. Göreme Hava Müzesi, 9. ve 12. yüzyıllar arasında faal olan kaya kesimli manastırların büyük bir kompleksidir. Kiliseler ve manastırlar postkonokoklastik dönemin nadir Bizans sanatını temsil eden fresklerle süslenmiştir. Bin yıldan daha önce yapılmış olmasına rağmen, fresklerin renkleri orijinal tazeliğini korumaktadır. Kaya hücrelerinin yoğunluğu ve yeraltı komplekslerinin kapsamı ve gelişmişliği onu organize mağara yerleşiminin dünyanın en büyük ve çarpıcı örneği haline getirmektedir.
Göreme vadisi, tamamen erozyonla şekillendirilmiş nefes kesen bir manzaraya ev sahipliği yapan Kapadokya bölgesinde bulunmaktadır. Kapadokya, troglodyte konutları ve yoğun yeraltı kent kompleksleri ile ünlüdür. Bu kompleksler bronz çağından kalma geleneksel bir insan habitatının kalıntılarını içerir. Kapadokya, volkanik bir manzara üzerinde yer alan Anadolu’nun merkezi platosunda yer almaktadır. Göreme Milli Parkı ve Kapadokya’nın Kaya yerleşimleri, jeolojik ve tarihi önemi olan birçok başka yerden ayrı üç yer üstü şehir ve iki yeraltı şehri kapsar. Bölge güney ve doğuda bir dizi soyu tükenmiş yanardağlarla sınırlanmış olup, bir tarafında Hasandağı (3253 m) ve diğer tarafında Erciyes Dağı (3916 m) vardır.
66 milyon yıl kadar önce Mesozoyik Dönem’in kapanış evrelerinde, Kuzey Afrika plakası, Türkiye’de Toros Dağları oluşturmak için Avrasya plakasının altına geçmiştir. Yeraltı magma dağlara paralel olarak çeşitli volkanlar oluşturacak şekilde tırmanmıştır. Günümüzde Erciyes Dağı, Hasandağı ve Melendiz Dağı adıyla anılan yanardağlar milyonlarca yıldır art arda patlıyor ve lav akıntıları kül, bazalt ve kumtaşı gibi sert ve yumuşak katmanların katmanlarına sertleştiriliyor. Binlerce yıldır kül, ‘tufa’ adı verilen bir kaya içeren topografya haline gelmiştir.
Teşekkürler güzel paylaşım olmuş.
Merak ettiğim bir konuydu teşekkürler.