Coğrafi konum tabiri özellikle coğrafya derslerinde karşımıza çıkan bir tabirdir. Coğrafi konum nedir diyecek olursanız, dünya üzerinde bulunan herhangi bir noktanın dünya üzerinden hayali olarak geçirilmiş olan paralel ve meridyenler ile ifade edilmesi durumudur diyebiliriz. Herhangi bir noktanın yaşam sürdüğümüz dünya üzerinde kaplamış olduğu alana coğrafi konum denildiğini de söylemek mümkündür. Coğrafi konum tabii ki başlı başına tek kavram olarak ele alınmamaktadır. Coğrafi konum kendi içerisinde özel ve matematik konumu olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.
Özel konum: Dünya üzerinde yer alan herhangi bir coğrafi alanın çevresinde yer alan komşuları, dağların sıralanış şekli, yeraltı kaynakları, siyasi özellikleri ve yükseklik değerleri gibi özellikler özel konumunu ifade etmektedir. Özel konumun ülkesel boğazdaki faaliyetlere ciddi derecede etkisi bulunmaktadır. Özel konumun nelere etki ettiğini soracak olursanız özel korumun turizm faaliyetlerine, ulaşıma, ekonomik faaliyetlere, yerleşme şartlarına ve nüfus dağılışına etki ettiğini söyleyebiliriz.
Matematik konum: Herhangi bir noktanın dünya üzerinde yer alan enlem ve boylamlara göre konumunun belirlenmiş şeklidir. Herhangi bir noktanın ekvatora ve başlangıç meridyenine göre konumu matematiksel konum olarak ifade edilmektedir. Ülkemiz 36 42 kuzey enlemleri ile 26 45 doğu boylamları arasında yer almaktadır. Bu tabir ülkemizin matematik konumunun ne olduğunu söylemektedir.
Coğrafi konum nedir sorusuna tam bir şekilde yanıt verebilmek için sizlerinde de görüldüğünüz gibi özel konumunun ve matematik konumun ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu iki kavramı iyi bir şekilde kavramanız durumunda coğrafi konum hakkında daha net bilgilere sahip olabilirsiniz. Ayrıca bu bilgiler sonrasında herhangi bir noktanın dünya üzerindeki coğrafi konumunu tanımlamak gayet kolaydır.