Çikolatanın Tarihçesi

0
609
görüntülenme
Çikolatanın Tarihçesi
Çikolatanın Tarihçesi

Aramızda çikolata sevmeyen var mı? Sanırım bu soruya cevabınız koskocaman bir “hayır” olmuştur. Çikolatanın öyle çok çeşidi var ki: bitter, sütlü, beyaz, kaplama, dolgulu, kırma, fındıklı, Antep fıstıklı, yoğurtlu, kahveli, pirinç patlaklı, karamelli, portakallı ve hatta sakızlı…

Liste uzar gider, böylece herkes kendine sevecek bir çikolata bulabilir öyle değil mi?

Acaba insanlığa bir ödül olarak sunulan çikolata nereden çıkmış olabilir?

Çikolatanın elde edildiği kakao ağacının ismi “theobroma cacao”dur. Bu sözcükler Latince’de “Tanrıların yiyeceği” anlamına gelir.

Aztekler törenlerde kullandıkları ve “xocoatl” adını verdikleri kakao tozundan yapılan içeceğe “acı su” derlerdi. Meksika’nın bazı yerlerinde “chocolatl” denilen bu içeceği İspanyollar Avrupa’ya taşımışlardır. Ama bazı değişiklikler yaparak: bu suya vanilya, şeker ve krema kattılar. İspanya’ya 1520’de giren çikolata Fransa’ya 1653’te, İngiltere’ye ise 1657’de ulaştı.

Türkiye’de çikolata ilk kez 1693 yılında İzmir’de yendi. Osmanlı’yı çikolatayla tanıştıran maceraperest İtalyan Gemelli Careri bu güzel yiyeceği bir Türk’e uzattığında adamın başı döndü. “Sen beni sarhoş etmeye mi çalışıyorsun, aklımı başımdan mı almaya uğraşıyorsun?” diye İtalyan gezgine bağırdı ve kızdı.

Nestle 1909 yılında çikolata, çocuk maması ve süt ithal eden şubesiyle Türkiye pazarına girdiğinde artık herkes çikolatanın sarhoş edici bir madde olmadığını biliyor ve çikolatayı keyifle tüketiyordu.

1927 yılında çikolata fabrikamız üretime başladı. 1936 yılında Ordu ilimizde kurulan Sağra, 1946’da ilk çikolata fabrikasını açtı. 1992 ise Türk Standartları Enstitüsü (TSE) çikolata standartlarını sütlü, bitter, beyaz, sade ve çeşitli dolgulu olmak üzere belirledi. Çıktığı uzun yolculuktan sonra midelerimize tahtını kuran çikolata bize mutluluk vermeye devam ediyor.

Kimilerinin “çocuk gülümseten” olarak tanımladığı çikolata içimizi ısıtır, enerji verir, ağzımızı tatlandırır.Çikolata vücudumuzda beynimizin ödül sistemini yöneten bir kimyasal salgılanmasına yol açar. Bu nedenle çikolata yemek mutlu olmamıza sebep olur.

  Roma Yolları
Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here