Başkenti : Brasília
Yüz ölçümü : 8.516.000 km²
Nüfusu : 207,7 milyon
Resmî dili : Portekizce
Para birimi : Brezilya reali
Güney Amerika’da yer alan Brezilya, yüz ölçümü bakımından dünyada beşinci sırada yer almaktadır. Güney Amerika Kıtası’nın hemen hemen yarısını kaplayan ülkenin her iki yarım kürede de toprakları bulunmaktadır.
Yer Şekilleri
Brezilya’nın yer şekilleri genel olarak sadedir. Ülkenin önemli bir kısmını ovalar ve platolar oluşturur. Yerşekilleri bakımından ülke dört bölüme ayrılır. Yüz ölçümünün %40’ının yükseltisi 200 metreyi geçmez. Ülkenin önemli yükseltileri iç kesimde yer almaktadır. Amazon Nehri, yeryüzünde en fazla su taşıyan akarsudur. Ülkenin diğer önemli akarsuyu Parana’dır.
İklim
Brezilya’nın büyük bir kısmı tropikal kuşakta yer almaktadır. Amazon Havzası’nda yıl boyunca sıcak ve yağışlı olan ekvatoral iklim etkilidir. Bu kesimde günlük ve yıllık sıcaklık farkları çok azdır. Ekvatoral iklimin etkili olduğu yerler ekvatoral yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Bu bölge, aynı zamanda doğal kauçuk olan “havea ağacı”nın vatanıdır. Orman bakımından zengin olduğu için orman ürünleri üretiminde önemli bir yere sahiptir. Brezilya, Güney Amerika Kıtası’nın en büyük kereste satıcısıdır. Ekvatoral iklimin etkili olduğu Amazon Havzası biyoçeşitlilik bakımından dünyanın en zengin yeridir. Ülkenin güneyinde yazları yağışlı tropikal iklim etkilidir. Kış dönemi kuraktır. Yıllık sıcaklık farkları belirgindir. Bu kesimde bitki örtüsü yüksek otlardan oluşan savanlar ve ağaçlı savanlardır.
Nüfus
1822 yılında bağımsızlığını kazanan Brezilya özellikle Avrupa’dan önemli göç almaya başlamıştır. Doğal kaynakların işletilmesinde bu göçlerin önemli etkisi olmuştur. Brezilya’nın nüfusu 2015 yılında 205,5 milyon kişiye ulaşmıştır. Nüfusu genç olan bir ülkedir. Ülkede kent nüfusu hızla artmaktadır ve şehirleşme oranı da yüksektir. Önemli kentleri uzun kıyı şeridi üzerinde kurulmuştur.
Önemli Şehirler
Brezilya’nın 27 eyaletinden biri ve en büyüğü olan Sao Paulo 2015 yılı verilerine göre 20 milyonu bulan nüfusu ile dünyanın en büyük kentleri arasındadır. Başkent Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador, Belo Horizonte ve Recife ülkenin başlıca şehirleridir.
Tarım
Brezilya’nın %10’u tarıma elverişlidir. Ülke, tarımsal ürünler bakımından dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Mısır, daha çok iç tüketimi karşılamak için üretilir. Ülkede yetiştirilen diğer tarım ürünleri kahve, kakao, şeker kamışı, pirinç, tütün, soya fasulyesi ve turunçgillerdir. Şeker kamışından şeker ve alkol elde edilmektedir. Ülke, dünya kahve ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar. Brezilya’da hayvancılık da gelişmiştir. Ülkede daha çok sığır beslenmektedir. Brezilya, sığır sayısı bakımından dünyada ikinci sırada yer almaktadır.
Yer Altı Kaynakları
Brezilya, yer altı kaynakları bakımından da zengindir. En önemli yer altı kaynakları; demir ve manganezdir. Ülke, dünya demir cevheri rezervi bakımından önemli bir yerdedir. Brezilya, kaliteli uranyum yataklarına sahiptir. Boksit, krom, tungsten, kurşun, çinko, bakır, kuvars, altın ve elmas ülkedeki diğer önemli yer altı kaynaklarıdır. Zengin doğal kaynakları- nın işletilmesi ve değerlendirilmesi ülkenin ekonomik yönden ilerlemesini sağlamıştır. Brezilya hidroelektrik üretiminde de önemli ülkelerden biridir.
Sanayi
Tekstil, otomobil, inşaat, besin, metalürji ülkedeki gelişmiş sanayi kollarıdır. Ülke gelirlerinin üçte ikisi sanayiden elde edilmektedir. ABD, Avrupa ülkeleri ve Japonya ülkenin ticaret yaptığı başlıca ülkelerdir. İhraç mallarının en önemli ürünleri arasında demir çelik mamulleri, kauçuk, otomobil lastiği, tekstil ürünleri, kahve ve kakao yer alır. İthal ettiği malların başlıcaları; arpa, buğday, ham petrol, makine aksamı ve kimyasal maddelerdir.
Türkiye – Brezilya Ticari İlişkileri
Türkiye ile Brezilya arasındaki ticari ilişkiler pek gelişmemiştir. Brezilya, Türkiye’ye ham demir ve kahve ihraç eder. Türkiye’den fındık, pamuk, çay gibi ürünler alır.
Coğrafi konumu, iklimi, sahip olduğu yer altı ve yer üstü kaynakları, genç nüfusu ve ekonomisindeki hızlı büyüme ile Brezilya günümüzde hem bölgesel hem de küresel bir etkiye sahiptir. Bu nedenle geleceğin ülkesi olarak adlandırılmaktadır.
Brezilya’nın Konumunun Bölgesel ve Küresel Etkileri
Brezilya’nın coğrafi özelliklerini öğrendik. Ülkenin bu özellikleri aynı zamanda coğrafi konumunun sonuçlarıdır. Brezilya’nın bu özelliklerinden bir kısmı bölgesel bir kısmı ise küresel etkiye sahiptir. Örneğin dünyadaki canlı çeşitliliğinin en fazla olduğu yer Amazon ormanlarıdır. Ayrıca dünyada en fazla oksijen üreten ormanların başında Amazon gelmektedir. Bu özelliğinden dolayı Amazon ormanlarına “Dünyanın akciğerleri” denilmektedir. Bu ormanların varlığı küresel bir etkiye sahip olduğu gibi bunların zarar görmesi de küresel sonuçlar ortaya koymaktadır. Bilim insanları kereste üretimi, tarım alanı açma ve hayvancılık için tahrip edilen bu ormanların gelecekte küresel düzeyde sorunlara neden olacağını ortaya koymaktadır.
Büyük bir kısmı Brezilya topraklarında yer alan Amazon Nehri’nin taşıdığı su miktarı, dünyadaki bütün akarsuların taşıdığı su miktarının yaklaşık 1/4’i kadardır. Nil’den sonra ikinci en uzun akarsu olan Amazon; biyoçeşitlilik, sulama, elektrik enerjisi elde etme ve ulaşım bakımından büyük bir öneme sahiptir. Nehrin kıyısında yaşayan 7 milyon insanın ekonomik etkinliklerinde (tarım alanı sulama, balıkçılık, ulaşım vb.) bu nehrin etkisi büyüktür.
Brezilya, 200 milyona yaklaşan nüfusu ile dünya nüfus sıralamasında beşinci sıradadır. Ülkenin nüfus varlığı Amerika Kıtası’nda önemli bir güç olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda üretici nüfusun fazla olması anlamına gelen bu nüfus, ülkenin küresel boyutta hızla büyüyen ekonomiler arasında yer almasında önemli bir etmendir. Brezilya tarım ve hayvancılık alanında da küresel bir öneme sahiptir.
Ülke birçok tarım ürününün ve hayvansal ürünlerin üretiminde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Örneğin dünyanın büyük bir kısmında Brezilya’da üretilen kahveler kullanılmaktadır.
Yer altı kaynakları bakımından zengin olan Brezilya, sanayi bakımından da hızla gelişmektedir. Buna göre Brezilya hem bölgesel hem de küresel bakımdan önemli bir konuma sahiptir. Ülkenin gelecekte dünyanın büyük güçlerinden biri olması beklenmektedir.
Gayet açıklayıcı bilgiler için teşekkürler.