Deniz kıyılarında bulunan denizlerin tehlikeli yerlerinde, kimi kaya ve adacıkların üzerinde yapılmış olan, geceleri ve sisli havalarda gemilere yol gösteren devasa kulelere Deniz Feneri denir.
Deniz fenerlerinin 13. yüzyıldan önce var olduğu bilinmektedir. Genellikle denizcileri tehlikeli kayalık sahil şeritleri, resifler ve yüksek gelgit sırasında görülemeyen bazı kum barları ve gövdeler hakkında uyarmak için inşa edilmiştir. İskenderiye’deki İskenderiye Feneri ve İspanya’daki Herkül Kulesi ilk deniz fenerlerindendir.
Bu ilginç kıyı işaretleri şimdi birçok ülkede miras alanı olarak kabul edilmektedir. Deniz gemilerinin ve sahil savunmasının güvenliği için deniz fenerlerinin öneminin anlaşılması amacıyla çeşitli etkinlik ve geziler düzenlenmektedir.
İlkel Deniz Fenerleri
Tehlikeli bir kıyı şeridine yaklaşmakta olan bir gemiyi uyarmak için sahil şeridi boyunca dağlarda büyük şömine ateşleri yakma konseptinden türetilmiştir. İnsanlar zamanla üstünde bir ateş yakmak amacıyla yalnızca özel taş kulelerini kurmaya başlamışlardır. Bu fenerler tepelerde veya deniz kıyılarında inşa edilmiştir. Bazen, bu deniz fenerlerine rüzgâr akışı ile çalan bir çan eşlik etmiştir. Günümüzde, deniz fenerlerine kayda değer bir çok değişiklik yapılmıştır.
Modern Deniz Fenerleri
Yıllar geçtikçe, deniz feneri tasarımları da evrim geçirmiştir. Fakat, temel kavram korunmaya devam etmiştir.
Deniz Fenerlerinin Özellikleri
- Deniz feneri, okyanusların ve koyların tehlikeli kıyı alanları boyunca inşa edilir. Bir liman kentinin girişinde veya yüksek denizlerin ortasında da yapılabilir.
- Cam pencereli özel bir odada, kulenin tepesinde büyük bir mekanik ışık barındıracak şekilde inşa edilir.
- Deniz fenerlerinin yüksekliği, bulundukları yer ve bölgenin iklim özelliklerine göre değişir. Genellikle trigonometri kullanılarak hesaplanır, burada trigonometri, su yüzeyinin üzerindeki ışık yüksekliğinin karekökünü hesaplamak zorundadır. İdeal olarak, yükseklik km olarak ölçülür ve görünüşte ufukla ilişkili olarak kesin mesafeyi elde etmek için 1,17 ile çarpılır. Bu mesafe daha sonra deniz mili olarak hesaplanır.
- Taştan yapılmış ilkel fenerlere karşı, modern fenerler beton ve çelikten yapılır. Fenerler şekil de değişir. Bununla birlikte, bütün yapı tuzlu atmosferde hayatta kalacak ve deniz rüzgarlarının neden olduğu aşınmayı ve yıpranmayı engelleyecek şekilde inşa edilir.
- Yapı genelde deniz feneri bakımı ve bakım için ayrılmış odalarla birlikte spiral bir merdiven boşluğuna sahiptir. Bazen, bir deniz feneri, deniz feneri kalemini de barındıracak odalara sahip olabilir.
- Deniz Feneri’ne giriş, genellikle iç kısımlarını olası gelgit suyundan koruyacak şekilde dizayn edilir.
Deniz Fenerleri Nasıl Çalışır?
- Kule yapısı ve deniz feneri bekçisinin konaklama yeri dışında, fenerler genellikle bir yakıt odası, bir kıyı sinyal odası ve bir kayıkhane barındırır. Fener bekçisi, fenerin kusursuz düzeninde kalmasını ve kıyı hava koşullarını sahil güvenlik görevlilerine iletme ile görevlendirilir. ABD’deki deniz fenerlerinin çoğu ABD Sahil Güvenlik Bölgesi yetkilileri tarafından kontrol edilmektedir.
- En üstte şenlik ateşi olan ilkel fenerlerden farklı olarak, modern fenerlerin zirvesinde gerçek lambalar vardır. 19. yüzyıla kadar bu lambalar kolza yağı, balina yağı, domuz yağı ve dolayısıyla gazyağı gibi yakıtıyla aydınlanmıştır. 20. yüzyılda, gazyağının yerini asetilen gazı ya da elektrik almıştır. Elektrik lambalarının ortaya çıkması, deniz fenerlerinin genel bakımını daha kolay hale getirmiştir.
- Deniz feneri genellikle yatay bir yüzeye dikey bir ışık yansıtma prensibi ile çalışır. Bu yatay yüzey, Fresnel mercekleri adı verilen devasa merceklerle yapıştırılmıştır. Objektif ışığı bir ışık demeti şeklinde yansıtır. Deniz feneri sahilde yer alıyorsa, objektif genel olarak 180 ° ileriye doğru kayar. Bununla birlikte, deniz feneri, denizin ortasındaki bir kaya üzerine kurulursa, mercek dairesel saat yönünde hareket ederek sürekli döner. Bu mercekler o kadar güçlüdür ki, sisli havalarda bile bir ışık demeti kolayca görülebilir.
- Eski zamanlarda, mercek iki saatte bir saat yönünde hareket ettirilmiş ve sürtünmeyi önlemek için tabanında sıvı cıva kullanılmıştır. Bununla birlikte, bu uygulama günümüzde gün batımında çalışmaya başlayan ve otomatik olarak gündüzden ayrılan mekanize fenerlerle değiştirilmiştir.
Faydalı bilgiler için teşekkürler.
Gayet açıklayıcı bir anlatım olmuş..
Tesekkur ederim