Yapay bir organ genellikle hastanın kök hücrelerinden yapılır. Amacı, zarar görmüş veya hastalıklı organın yerini alması ve böylelikle vücudun normal çalışmasına devam edebilmesidir. Yapay organ, kişinin hayatını kurtarabilse bile, faydası göründüğü kadar açık değildir. Bu yazı ile yapay organların artılarını ve eksilerini görebileceksiniz.
Bunu biliyor musunuz?
Laboratuvarda ilk yapay organ üretimi, 4 Nisan 2006’da Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir biyolog ekibi tarafından Prof. Anthony Atala’nın önderliğinde gerçekleşmiştir.
İnsan vücudu karmaşık bir makinedir ve yıllarca süren tıbbi araştırmalardan sonra bile hala bir gizemini korumaktadır. Vücuttaki tüm organlar bireysel olarak çalışır, ancak diğer organlarla birlikte, insanın sağlıklı kalmasını sağlar. Bununla birlikte, zamanında tedavi edilmediği takdirde organ yetmezliğine yol açabilen ve komplikasyonlara ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanabilen birçok hastalık ve enfeksiyon vardır. Genel olarak, organ yetmezliği durumunda, sağlıklı bir organ veya yapay bir organ ile değiştirmenin olası seçenekleridir. Yapay bir organ, organın ilgili işleyişini düzeltmek için doğal organın yerini alması için kullanılan insan yapımı bir cihazdır.
Vücuttaki her organın, o organa özgü bazı özel kök hücreleri vardır. Bu kök hücreler izole edilir ve bir laboratuarda büyümek için uygun koşullar altında tutulurlar. Hücreler, organa benzeyen kalıp ile tohumlanır ve büyümeye bırakılır. Birkaç hafta içinde hücreler büyüyor ve kalıp daha da parçalanıp sadece organ bırakıyor. Bu yeni yetiştirilen organ, daha sonra hastanın vücudundaki eski organı değiştirmek için kullanılır. Bazen yapay bir organ oluşturmak için kök hücrelerle birlikte sentetik malzeme de kullanılır.
Yapay Organların Avantajları
▸Yapay organlar hastalıklı veya hasar görmüş organların yerini alabilir, böylece hastalanan bir hastaya sağlıklı ve normal bir yaşam sürme fırsatı sağlanır.
▸Yapay organlar, sağlıklı donör organların büyük taleplerini karşılayabilir. Sağlıklı organlara acil ihtiyaç duyan, ancak uygun bir gönüllü bulamayan büyük bir hasta listesi bulunmaktadır.
▸Rejeneratif tıp veya yapay organ terapisi sayesinde yanık kurbanları yeni bir cilde bile sahip olabilirler.
▸Yapay bir organ yaratmak veya büyütmek için gereken süre, organı alıcının vücuduna mükemmel şekilde uyan uygun bir vericiyi bulmak için bekleme süresinden daha azdır.
Yapay Organların Dezavantajları
▸Bazen, organı yeniden üretmek veya yeniden oluşturmak için yabancı cisim dokusu bile kullanılabilir. Bu gibi durumlarda, dokunun diğer hastalıklarla enfekte olma ihtimali vardır.
▸Vücudun yeni organa adapte olması biraz zaman alabilir. Vücudun yeni organa nasıl tepki gösterdiği kişiden kişiye değişebilir. Organın çalışmasıyla ilgili bir sorun varsa, başka bir nakil yaptırmak gerekebilir.
▸Yapay organlarla ilgili bazı etik konularda bulunmaktadır. İnsanların yapay bir organın seçeneklerini kötüye kullanma ihtimali var.
Çok ilginç bir konu benim için. Açıkcası tüyler ürpertici.
Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim.