İzlanda Üniversitesi araştırmacıları, küresel konum belirleme sistemi (GPS) ile elde edilen verileri kullanarak yanardağ patlamalarının önceden tahmin edilebileceğini gösterdi.
Grimsvötn Yanardağı’nın Mayıs 2011’deki patlaması sırasında GPS ile elde edilen verileri inceleyen araştırmacılar, bu verilere göre patlamanın hem zamanının hem de şiddetinin tahmin edilebileceğini açıkladılar. Veriler, patlama olmadan kısa bir süre önce yer yüzeyinde fark edilebilir bir kayma olduğunu gösteriyor. Bu verileri yer altındaki magma haznesinin fiziksel durumunu tanımlayan denklemlerde kullanan araştırmacılar, GPS verilerinin bir yanardağ patlamasında erken uyarı sistemi oluşturmak için kullanılabileceğini gösterdi.
Volkanlar patlamadan önce meydana gelen yer hareketleri sismik cihazlarla da incelenebiliyor. Ancak sismik verileri kullanarak patlamanın büyüklüğünü tahmin etmek mümkün değil. Geliştirilen yeni yöntem bu açıdan daha yararlı. Patlamanın zamanı önceden tahmin edilerek gerekli önlemler alınabilir. Örneğin erken uyarı sistemi sayesinde yanardağın etrafındaki yerleşim yerleri boşaltılabilir veya bölgeden geçecek uçakların rotaları değiştirilerek yanardağdan saçılan küllerden etkilenmeleri engellenebilir.
Elinize sağlık.
Yazınız için teşekkür ederim. Benzer yazılar için takipteyim.