Günümüzde sunucu çözümleri konusunda artık teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok fazla çeşit karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birisi de VDS’dir. Diğer sunucu türlerine oranla çok daha fazla tercih edilen VDS hakkında bilgiler paylaşmak ve Hostinget.com hakkında bilgilendirme amacıyla bu paylaşımı yapmaktayız. Dilerseniz konumuza VDS’in ne olduğu ile başlayalım..
VDS Nedir?
VDS, Virtual Dedicated Server kelimelerinin kısaltılmış halidir. VDS, bir sunucunun sanallaştırma yöntemleriyle ayrı ayrı olarak sunuculara ayrılmış halinin bir sunucusuna verilen isimdir. VDS olarak bahsedilen Sanal Özel Sunucu’da sunucuyu alırken size belirtilen kaynaklar sadece sizinle paylaşılmaktadır. Yani başka bir VDS’deki kullanıcı ile sizin kaynaklarınız tamamen ayrı olmaktadır. Böylece herhangi bir şekilde başka sunucuların kaynakları aşırı kullanmasından dolayı etkilenmeden, sunucunuzu problemsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.
VDS, en çok tercih edilen sunucu türlerinden birisidir. Bunun altında yatan en temel nedenlerden birisi de stabil olması, uygun fiyatlarla neredeyse fiziksel sunucu kadar verim alınmasıdır. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir sunucunun sanallaştırma yöntemleri ile gerçek donanımların, direkt olarak bu VDS’lere dağıtılması ile gerçekleşen bir sunucu türüdür. Örneğin bir sunucuda 100 GB RAM bulunuyorsa, bu sunucu için de 5 adet VDS oluşturulacaktır, her VDS için de 20 GB RAM paylaşımı yapılır ve her sunucu için ayrı olarak 20 GB RAM dağıtımı yapıldığı için herhangi bir şekilde diğer sunucuların etkilenmesi mümkün değildir. Ancak bu durum VPS’de farklıdır, ona içeriğimizin devamında değineceğiz…
VDS Avantajları ve Dezavantajları
VDS kullanarak aslında sunucu kaynaklarının tamamen size özel olarak sunulmasını sağlamaktasınız. Paylaşımlı Hosting üzerinde herhangi bir Reseller’a sahip olsanız, başka hosting hesaplarındaki aşırı kullanımdan dolayı sitenizin performansını olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak VDS kullanırsanız, tamamen size özel atanmış olan kaynaklar ile başka sitelerden etkilenmeden yüksek performanslı sunucu deneyimi yaşayabilirsiniz.
Ancak VDS’in bu özel avantajlarının yanında dezavantajları da bulunmaktadır. Mesela VDS size özel bir sunucu olduğu için eğer ücretli bir kontrol paneli kullanıyorsanız lisans ücretlerini ve sunucu yönetimi hakkında bilginiz yok ise sunucu yönetimi hizmeti de almanız gerekecektir. Özellikle sunucu yönetimi konusunda iyi bir bilgiye sahip olmanız gerekiyor çünkü gerekli optimizasyonları iyi bir şekilde yapamazsanız, paylaşımlı hosting’ten bile daha kötü performans almanız olasıdır. Bu sebeplerden ötürü yüksek trafiklere sahip ve gelir elde ettiğiniz bir siteniz yok ise VDS yerine paylaşımlı hosting seçmeniz daha iyi olacaktır.
VDS ile VPS Farkı Nedir?
Birisi, bir sunucunun atanmış olduğunu ifade eder, birisi de özel bir sunucu olduğunu ifade eder. VDS, Virtual Dedicated Server yani Sanal Atanmış Sunucu anlamına gelir. VPS ise Virtual Private Server yani Sanal Özel Sunucu anlamına gelir. Aralarındaki temel fark kaynakların paylaşımlı ya da paylaşımsız olmasıdır. VDS’de örneğin 1 GB RAM, 10 GB SSD, X işlemci olarak size sunulan kaynak tamamen size aittir, başkaları tarafından işgal edilemez, kullanılamaz. VPS’te ise size sunulan kaynaklar başkalarına da satılır, böylece kaynaklar paylaşımsız değil, paylaşımlı olur. Örnek vermek gerekirse bir ana sunucuda 10 GB RAM var ise Hosting firması 20 adet, 20 GB RAM’e sahip(sözde)VPS satabilir. Ama temel olarak baktığınızda her sunucu için 1 GB adanmış olarak gözükse de bu 10 GB RAM, 20 farklı VPS’e dağıtılmış şekildedir. Bundaki temel mantık da bu 10 GB RAM’e sahip 20 adet VPS’in çoğu zaman aynı anda kaynakları kullanmayacağıdır. Hosting firması bir bakıma risk almaktadır, alıcı tarafta bu tarz problemler yaşayacağını bilerek bu hizmeti satın almaktadır.
Örneğin 20 adet VPS’ten 10 tanesi kendilerine sunulan 10 GB RAM’in tamamını kullanmaya başlarsa diğer 10 adet VPS’te performans sıkıntıları yaşanmaya başlar. VPS bu tarz dezavantajlarından ötürü VDS’e göre çok daha ucuzdur.
Hatta birçok Hosting firması VDS olarak VPS satmaktadır. Bunu da direkt olarak aslında fiyatlarından anlayabilirsiniz. Büyük firmaların VDS fiyatları ile bu firmanın VDS fiyatları arasında bu kadar çok büyük farklar var ise ya bu sektörde kâr marjı çok yüksektir ya da yüksek fiyatlara satan firmalar markasına ve sunucularının performansından ötürü bu paralara satıyordur veyahutta bahsi geçen ucuza satan firma elindeki kaynakların 2 katı satış yaparak, VDS değil VPS satıyordur. Bu tarz durumlara da dikkat etmenizi öneriyoruz. VDS diye VPS almak istemezsiniz.
Yüksek performans sunan %100 SSD disklere sahip, son nesil işlemcilerle donatılan VDS ürünlerini size uygun fiyatlarla Hostinget’te sizleri bekliyor!