Türkiye’nin Ortak Olduğu Uzay Çalışmalarına İlişkin Günümüzdeki Projelerden Bazıları

0
1200
görüntülenme
Türkiye’nin Ortak Olduğu Uzay Çalışmalarına İlişkin Günümüzdeki Projelerden Bazıları
Türkiye’nin Ortak Olduğu Uzay Çalışmalarına İlişkin Günümüzdeki Projelerden Bazıları

SEOCA

SEOCA Nedir, Ne Zaman Başlamıştır?

SEOCA Orta Asya ve Avrupa arasında, yer gözlem teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusundaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bir projedir. SEOCA, Avrupa Birliği Yedinci Çerçeve Programı’nca desteklenmektedir. Resmi olarak 1 Nisan 2010 tarihinde başlayan proje iki yıl süresince devam edecektir. Türkiyeden Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) ında aralarında bulunduğu 14 Proje ortağı 8 değişik ülkeden katılmaktadır.

PROTECT

PROTECT Nedir, Ne Zaman Başlamıştır?

Uzay çöpü; uzay araçlarının infilak, çarpışma gibi nedenlerle uzaya saçılan parçaları ile işlevini yitirmiş uzay araçlarını içermektedir ve popülasyonu 1957 de Sputnik’in uzaya atılmasından bu yana dramatik bir şekilde artmaktadır. Uzay çöplerinin mevcut ve gelecekteki uzay görevleri için oluşturduğu riskleri azaltmayı amaçlayan PROTECT, Avrupa Birliği Yedinci Çerçeve Programı (FP7) destekli bir projedir.

Projenin tanıtım iş paketi lideri olan TÜBİTAK UZAY teknik iş paketlerine de katkı sağlayacaktır. PROTECT 1 Mart 2011 tarihinde, proje lideri ONERA’nın Paris yakınlarındaki tesislerinde gerçekleşen açılış toplantısının ardından başlamıştır.

HALE

HALE Nedir, Ne Zaman Başlamıştır?

Türkiye, HALE ile elektrik itki motoru teknolojileri alanında araştırma yapan ve bu sistemlerin geliştirildiği ilk tesisine sahip olacaktır. Proje, Hall etkili itki sistemlerinin tasarımı, üretimi ve test edilebilmesi için gerekli bilgi birikimini sağlayacak ve altyapıyı kuracaktır. Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteği ile TÜBİTAK UZAY’da kurulacak elektrik itki laboratuvarında üretilecek ve testedilecek itki sistemleri, ay ve gezegenler arası olanlar gibi daha karmaşık uzay görevlerinin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayacak ve yeni projeler için bir geliştirme altyapısı kazanılmış olacaktır.

  Nötrino Nedir, Nötrinolar Neden Önemlidir?

BiLSAT

BiLSAT Nedir, Ne Zaman Fırlatıldı?

BiLSAT projesi, Türkiye’de küçük uydu teknolojilerini başlatmak, geliştirmek ve desteklemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. SSTL (Surrey Satellite Technology Limited) firması ile ortak olarak, küçük uyduların tasarımı ve üretimi için gerekli altyapı ve bir yer istasyonu kurulmuş ve Türkiye’nin ilk uzaktan algılama uydusu olan BiLSAT üretilerek yörüngeye yerleştirilmiştir (Fırlatma tarihi: 27 Eylül 2003).

Uydunun, ÇOBAN (Yer örnekleme mesafesi 120 m olan, sekiz bantlı bir yer gözlem kamerasıdır.) ve GEZGİN (JPEG 2000 standardına gerçek zamanda çok bantlı görüntü sıkıştırma kabiliyetine sahip bir alt sistemdir.) adı verilen, iki görev yükü TÜBİTAK UZAY tarafından ve yerli sanayi katkılarıyla Türkiye’de tasarlanarak üretilmiş ve BiLSAT uydusuna yerleştirilmiştir.

RASAT

RASAT Nedir, Ne Zaman Fırlatıldı?

RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olacağı ikinci uzaktan algılama uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olacak olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur. 17.08.2011 tarihinde Rusya Federasyonu’nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi ve dünyadan 687 km yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleştirildi.

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here