Rusya Ülke Profili

0
286
görüntülenme
Rusya Ülke Profili
Rusya Ülke Profili

Başkenti : Moskova
Yüz ölçümü : 6.592.772 km²
Nüfusu : 142,470 milyon
Resmî dili : Rusça
Para birimi : Ruble

Dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, Dünya’daki tüm toprakların onda birine sahiptir. İki kıtada (Avrupa ve Asya) 11 saat dilimine yayılmış olup, üç okyanusta (Atlantik, Pasifik ve Arktika) kıyıları bulunmaktadır.

Kültür

Rusya’da yüzden fazla dil konuşan yaklaşık 120 etnik grup vardır. Rusların yaklaşık %80’i, 1500 yıl önce ülkeye yerleşen slavlardır. Diğer büyük gruplar; Moğollar ile birlikte gelen Tatarlar ve Ukraynalılardır.

Sanat

Rusya, Leo Tolstoy ve Fyodor Dostoevsky gibi yazarlar, Pyotr Ilyich Çaykovski gibi besteciler ve Rudolf Nureyev dahil olmak üzere bale dansçılarına sahiptir.

Hükümet ve Ekonomi

Rusya’nın demokrasi tarihi kısadır. 1917’deki ülkenin ilk seçimi Bolşevikler tarafından bozuldu ve Boris Yeltsin’in 1991 seçimlerine kadar demokrasinin olup olmadığı belli değildi.

Rusya hükümet tarafından Moskova’da kontrol edilen bir federasyondur. Devlet başkanı, halk tarafından seçilir.

Rusya Ekonomisi; petrol, kömür, demir cevheri, altın ve alüminyum gibi geniş doğal kaynaklara dayanmaktadır.

Coğrafya

Rus coğrafyası çölden donmuş kıyı şeridine, uzun dağlara ve dev bataklıklara kadar değişir. Rusya’nın çoğu, step denilen, ağaçsız ovalardan oluşur. Rusya dörtte üçünü kaplayan Sibirya’nın taigas denilen çam ormanlarının hakimiyeti altındadır.

Rusya dünyadaki en uzun ve en güçlü nehirlerin de olduğu yaklaşık 100.000 nehre sahiptir. Ayrıca Avrupa’nın en büyük iki göleti burada bulunmaktadır: Ladoga ve Onega. Sibirya’daki Baykal Gölü, Dünya’daki en büyük göldür.

Rusya kadar büyük bir ülkenin, bu kadar çok sayıda ekosisteme ve türe ev sahipliği yapması sürpriz değil. Ormanları, bozkırları ve tundraları, kar leoparları, kutup ayıları ve pika adı verilen küçük tavşan benzeri memelileri dahil birçok nadir hayvan için yaşam alanı sağlar.

  Dünyanın En Popüler Silahı: AK-47

Rusya’nın en ünlü hayvan türü, dünyanın en büyük kedisi olan Sibirya kaplanıdır. Doğudaki Rusya ormanlarında yer alan bu nesli tükenmekte olan hayvan, kuyrukları dahil olmak üzere 3 metre uzunluğunda ve 600 kilo ağırlığında olabilir.

Paylaş

1 Yorum

Bir Cevap Yazın