Psikoloji sözcüğü, Yunanca psyche (psike, ruh, nefes, zihin) ve logos (düzenli söz, bilgi) terimlerinden oluşmuştur. Kelime olarak karşılığı ruh bilgisidir. Psikoloji, organizmanın gözlenebilir ve ölçülebilir davranışlarını inceleyen pozitif bir bilimdir.
Organizma, canlı bir varlığı oluşturan organların uyumlu bütünlüğüdür. İnsan, hayvan ve bitkiler birer organizmadır.
Davranış, içten veya dıştan gelen etkilere karşı organizmanın yaptığı tepkidir. Bu tepki, görülebilen veya işitilebilen, konuşmayı da kapsayan vücut hareketleri olabileceği gibi onlar kadar kolay gözlenemeyen duygular, düşünceler de olabilir.
Psikoloji ve Felsese Arasındaki Fark
İnsanın merak ve kuşku duyma, sorgulama gibi özellikleri sonucu ortaya çıkan bir düşünme biçimi olan felsefe, her konu gibi ruh ve davranışı da ele almış, sorgulamıştır. Ancak felsefe ile bir bilim dalı olan psikolojinin konuları ele alış ve sorgulama biçimleri birbirinden farklıdır. Felsefede yanıtlardan çok sorular önemlidir. Onun özü, herhangi bir bilgiye sahip olmak değil, o bilgiyi aramayı amaç edinmektir. Bu nedenle de felsefe sorularının büyük bölümü “Nedir?” li sorulardır. Oysa bilim “Neden?” sorusuna yanıt arar. Olanı olduğu gibi inceler. Bilimde aksi ispatlanana kadar kesinlik söz konusudur. Felsefede ise ulaşılan sonuçların kesinliğinden söz edilemez. Ayrıca felsefe, varlığı bütün olarak elealır. Oysa bilimler, varlığı konularına göre parçalara böler ve yalnız o alanda açıklama getirirler. İşte bu nedenlerle pozitif bir bilim olan psikoloji felsefe den çok farklıdır.
psikoloji nedir konusunda başarılı ve etkili bir yazı olmuş. Psikoloji bir bilim dalıdır. İnsan ve hayvan davranışlarını sistematik olarak inceler.
Elinize sağlık teşekkürler.
Harika bir yazı teşekkürler.