1Cenne Büyük Camii, Mali
Cenne Büyük Camii yüz yaşının üzerinde ve dünyadaki en geniş toprak-tuğla binası. Cenne’nin eski şehrinin bir parçası olarak 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edildi. Bu esnada cami turistlere kapatıldı. Büyük ihtimalle fotoğrafları 1996 yılında Vouge dergisinin yaptığı gizli bir fotoğraf çekiminden kaldı.
2Chand Baori, Hindistan
Chand Baori, Abhaneri’nin küçük bir Hindistan köyünde yer alıyor ve dünyanın en eski ve en derin merdivenleri. Dev yapı, ters çevrilmiş bir piramidi andırıyor ve yer altına 30.48 metre boyunca uzanıyor. Yanlarına muhteşem bir simetri ile 3,500 dar basamağın inşa edildiği 3 duvar var. Bu duvarlar küçük yeşilimsi bir göle varıyor. Bilim adamları hala merdivenin 9. yada 11. yüzyıl aralığında mı yoksa bizim dönemimizden 600 yıl önce mi inşa edildiğini bulmaya çalışıyor.
3Parlemento Sarayı, Romanya
Bükreş’in en popüler kent simgelerinden biri olan Parlemento, Romanya hala Sosyalist Cumhuriyet iken inşa edildi. Saray, dünyanın en geniş, en pahalı ve en pahalı sivil yönetim binası olarak görülüyor. u neoklasik harikanın 12 hikayesi var. Ve bunlara ek olarak yer altında 8 hikaye daha bulunmakta. Ayrıca 330.000 metrekareye yayılmış 3.100 odası bulunmakta.
4Mostar Köprüsü, Bosna Hersek
Mostar Köprüsü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2005’te dahil edildi. Turistlerin en büyük eğlencelerinden biri de bu köprüden Neretva Nehri’nin soğuk sularına bungee jumping yapmak. 24m’den 30m’ye kadar serbest düşüş garantili! Geceleri ise güzelliği ile izleyenleri büyülüyor.
5Kumbhalgarh Hisarı, Hindistan
Kumbhalgarh Hisarı eski zamanlarda “Ölümün Bekçisi” ya da “Mewar’ın Gözü” olarak bilinen eşsiz bir duvarla çevrili! Duvar 36 km genişliğinde ve bazı bölümleri 8 metre yüksekliğinde. İnşası 14.’den 15. yüzyıla kadar tam bir yüzyıl sürdü. Hindistan’ın Büyük Seddi’nin gördüğü tüm savaşlara rağmen asla ciddi biçimde zarar görmedi ya da düşmana teslim olmadı.
6Şeyh Lotfollah Camii, Iran
Safevi İran mimarisinin mimari anlamda bir sanat eseti olan cami 1602 ile 1619 yılları arasında inşa edildi. Çok seçkin ancak bir çok sebepten ötürü alışılmışın çok dışında bir bina. Muhtemelen halkın kullanımı yerine yalnızca Şeyh’in hareminden kadınların kullanımı için tasarlanması sebebiyle, hiç bir şekilde minaresi ya da avlusu bulunmamakta.
7Derawar Hisarı, Pakistan
Derawar’ın anıtsal, kare şeklindeki yapısı 1733’te inşa edildi. Hisar 40 kale burçtan oluşuyor ve Pakistan çölünde yükseliyor. Bir dairenin çevresi gibi görünen duvarlar 1500 m genişliğinde ve 30 m yüksekliğinde. Yerel halk dahi bu güzelliğin farkında olmayabiliyor.