İnsanlık tarihi boyunca doğal ormanların yok edilmesi, yeni tarım alanı elde etmenin en kolay yolu olarak kabul edildi. Tarım öncesi dönemde Dünya karalarının çok büyük bir kısmının ormanlarla kaplı olduğu tahmin edilmektedir. Ancak özellikle son 10 bin yıl içinde ormanlar büyük oranda tahrip edilmiştir. Örneğin, tarım öncesi dönemde Çin topraklarının dörtte üçü doğal ormanlarla kaplıydı. Yirminci yüzyılın başlarında ormanlar dağlık alanlarda görülebiliyordu. Yüzyılın sonunda ise ülkenin en fazla %5’ini kaplar hâle geldi.
Hindistan’da da hemen hemen aynı süreç yaşandı ve bazı bölgelerde bunun sonu bir felaket oldu. Günümüzde 26 milyon hektardan daha geniş bir alan kaplayan Thar Çölü, iki bin yıl önce ormanlarla kaplıydı. İlk çağlardan itibaren yerleşim alanı olan bu bölgedeki ormanlar, yüzlerce yılda yavaş yavaş yok edilmiş ve 1700’lü yıllardan itibaren bölgede orman kalmamıştır.
Dünya’nın geri kalan tüm bölgelerinde de ormanların tahribi söz konusu olmuştur. Günümüzde orman alanlarının en yaygın olduğu Kanada’da bile ormanların yarısı, Avrupalıların buraya yerleşmelerinden sonraki 300 yıl içerisinde yok edilmiştir. Tarihin her döneminde diğer ormanlara göre daha iyi korunan tropikal yağmur ormanları ise günümüzde aynı sorunlarla karşı karşıyadır.
Tebrikler elinize sağlık.