Kutuplar aşırı derecede soğuk olmasına rağmen sizlerin de bildiğiniz gibi kutuplarda çok sayıda canlı yaşam sürmektedir. İnsanın yaşam sürmesi için aşırı derecede soğuk olsa da birçok hayvan yaratılışlarından gelen özellikler sayesinde kutuplarda rahat bir şekilde yaşam sürmektedir. Kutupta yaşayan canlılar ortama nasıl uyum sağlar konusu tüm bu nedenlerden dolayı merak edildiğinden sizlere kutuplardaki canlıların ilgili ortamlara nasıl uyum sağladıklarını anlatacağız.
Kutup alanları ele alındığında buralarda ambiyans soğukluğunun yaklaşık olarak -80 dereceye kadar düştüğü gözlemlenmektedir. Araştırıldığı vakit oldukça fazla cinsten hayvanların burada hayat sürdükleri karşımıza çıkmaktadır. Yaşayan varlıkların kutuplardaki aşırı derecede soğuğa nasıl uyum sağladıkları ise insanları şaşırtmaktadır. Kutuplarda yaşam süren canlıların aşırı soğuklara uyum sağlaması şüphesiz hayvanların yaratılışlarında yer alan bir özelliktir.
Sözgelişi kutuplarda yaşam süren en önemli hayvanlardan birisi olan kutup ayılarının aşırı soğuktan etkilenmemesi, aşırı derecede soğuk olan su içerisine girdiklerinde üşüme hissiyatı göstermemelerini sağlayan yapısı kutup ayıları çepeçevre kuşatmış olan kürkleridir. Derilerinin aşağısında yer alan yağ katmanları ve kürklerinin birleşmesi neticesinde bu hayvanların soğuğa karşı dayanıklı olup üşümedikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ambiyans sıcaklıkları dondurucu noktalara ulaşmasına rağmen tükettikleri besinler ile yağ katmanlarını koruma altına almaktadırlar. Hayvanların kıyafetleri olmadığı gibi buralarda yaşam sürmeleri yağları ve kürkleri sayesinde mümkün olmaktadır. Aynı şekilde kutup bölgelerinde kızak çekmek için kullanılan köpekler de kürkleri ve deri altında yer alan yağları sayesinde soğuktan etkilenmeyip yaşam sürebilmektedir.
Kutuplarda yaşam süren canlıların uyum sağlamasında kürkleri etken olmaktadır. Kutuplarda ve ılıman bölgelerde yaşam süren hayvanların kürkleri arasında çok fark bulunmamasına karşın hayvanların sahip oldukları kürkler bu hayvanları soğuğa karşı ciddi anlamda korumaktadır. Yağ katmanları bedenlerini ısıtmaktadır. Soğuk bölgelerde yer aldıklarında onları koruyan yağ katmanları olduğu bilinmelidir. Kılcal damar ve toplardamarlarda kan akışı ile bedenlerindeki sıcaklık uzun süre boyunca sabit kalabilmektedir.
Dondurucu soğuklar içerisinde yaşam süren balıkların donmamasının nedeni pullarından salgılanan donmayı engelleyici proteinlerdir. Balıkların bu salgılanan proteinler sayesinde donmadan yaşam sürdüğü bilinmektedir.
Kutuplar denildiği zaman aklımıza gelen canlıları sıralayacak olursak emin olun metrelerce yazı yazmamız gerekebilir ancak canlıların ortak özellikleri aynı olduğundan dolayı sizlere kutupta yaşayan canlılar ortama nasıl uyum sağlar konusu sadece belli başlı hayvanları ele alarak anlatmaya çalıştık. Olayı kısa özetleyecek olursak kutuplarda yaşam süren canlıların yağları ver kürkleri sayesinde donmadan yaşamaya devam ettiklerini söyleyebiliriz.
Makale için teşekkür ederim.