2001 yılında ABD’li Dennis Tito’nun Soyuz uzay aracı ile gerçekleştirdiği yolculuktan sonra uzay turizmi ve uzay turistleri pek çok insanın ilgisini çekmektedir.
Çok yüksek maliyete sahip olan bu yolculuk için isteklilerin belirli bir süre eğitim almaları dışında özel bir koşul aranmamaktadır.
Uzay çalışmalarını yürüten kurumlar uzay turistlerini, uçuş katılımcısı olarak adlandırarak astronotlardan ayırmaktadır. Uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitim alan astronotlar belirli özellikleri taşımak zorundadır. Astronotları görevine göre pilot astronotlar ve alan uzmanı astronotlar olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Pilot astronotların belirli bir uçuş deneyimine sahip olmaları gerekir. Alan uzmanı astronotların ise daha önceden uçuş deneyimine sahip olmaları gerekmez.
Her iki astronot grubu için de eğitim durumu belirleyici kriterdir. Uluslararası geçerliliği olan bir eğitim kurumunda mühendislik veya temel doğa bilimleri eğitimi almayanlar astronot olamaz.
Sağlık ve fiziksel koşullar da astronot olmak için önemlidir. Her iki astronot grubunun da temel sağlık kontrolünden geçebilecek yeterlikte olması gerekir.
Bilgi Notu
Astronot olabilmek için kan basıncınızın (tansiyon), oturur hâlde iken 140/90 mm Hg olması gerekir.
Pilot astronotların 155-188 cm, alan uzmanı astronotların ise 146-190 cm boy sınırı vardır.