Kâğıtta Geri Dönüşüm Yılda 25 Milyon Ağacı Kurtarıyor

0
526
görüntülenme
Kâğıtta Geri Dönüşüm Yılda 25 Milyon Ağacı Kurtarıyor
Kâğıtta Geri Dönüşüm Yılda 25 Milyon Ağacı Kurtarıyor

Günlük hayatta sık kullanılan ve atık hâle gelen kâğıtların geri dönüşümü, hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de yıllık ortalama 25 milyon ağacın kesilmesini engelliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından edinilen bilgiye göre Türkiye’de atık yönetimi sektörüne ait özellikle geri dönüşüm ve geri kazanım faaliyetlerindeki büyük kapasite artışı, kaynak verimine de katkı sağlıyor.

Cam şişenin 4 bin yıl, plastiğin bin yıl, alüminyum kutunun 10 ila 100 yıl, sakızın 5 yıl, sigara filtresinin ise 2 yıl süreyle doğada yok olmadığı tespit edilmiştir. Bu verileri göz önünde bulunduran bakanlık, bu kapsamda geri dönüştürülebilir nitelikli atıkların diğerlerinden ayrı biriktirilmesi ve belediyeler tarafından kurulacak bir sistem dâhilinde ayrı olarak toplanması ve gerekli lisansa sahip tesislerde geri kazanımlarının sağlanmasına yönelik tüm süreçler için ilgili mevzuata uygun yasal altyapılar oluşturdu.

Özellikle kâğıt-karton, plastik, metal, cam, ahşap gibi malzemeler başta olmak üzere atık elektrikli ve elektronik eşyalar, pil ve akümülatörler ile bitkisel atık yağlar (kızartmalık yağlar) gibi diğer geri dönüştürülebilir atıklar, bakanlık mevzuatı doğrultusunda ayrı olarak toplanıyor.

Atıkların düzenli depolanması, kaynağında ayrıştırılması, enerji elde edilmesi ve geri dönüşüm çalışmaları sayesinde atıkların doğayı tehlikeye atması engellenerek ekonomiye kazandırılması sağlanıyor. Bu çalışmalar kapsamında 2015’te 2 milyon 400 bin ton ambalaj atığı toplanarak geri dönüştürüldü. Böylece bir ton atık kâğıdın geri dönüştürülmesi ile 17 ağaç kurtarılırken kâğıt ve kartonun geri dönüşümü sayesinde her yıl ortalama 25 milyon ağacın kesilmesi önleniyor. Ayrıca 2015’te 21 bin 40 ton bitkisel atık yağdan biyodizel ve biyogaz, 57 bin 800 ton atık madeni yağdan yeniden kullanılabilir madeni yağ elde edildi. Bunların dışında 28 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 630 ton atık pil ve 71 bin 744 ton atık akümülatör toplanarak plastik, metal gibi ikincil ham madde nitelikli malzeme geri kazandırıldı.

  Ülkeler ve Nüfusları
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here