İnterneti Kim İcat Etti?

0
2510
görüntülenme
İnterneti Kim İcat Etti?
İnterneti Kim İcat Etti?

İnternet, bilgi edinmemize, düşüncelerimizi paylaşmamıza ve dünyadaki herkesle bağlantıda kalmamıza yardımcı olan modern yaşam tarzının önemli bir parçası haline gelmiştir. İnternetten sayesinde, dünyadaki her şey sadece bir tık uzakta. Bununla birlikte, ‘internet teknolojisinin mucidi’ ünvanı sadece tek bir kişi veya kuruluşa verilemez.

Birçok kişi internetin World Wide Web’le (WWW) aynı olduğuna düşünmektedir. İnternet, dünya genelinde kablolarla bağlanan sunucular da dahil olmak üzere büyük bir bilgisayar ağıdır; WWW ise internet üzerinde yayımlanan bütün bilginin aynı kanal üzerinde toplanmasına ve insanların bu bilgilere tek bir kanal üzerinden erişmesine olanak sağlar. WWW 1990’lı yıllarda Tim Berners-Lee tarafından icat edildi. İnternet’in icadı hakkında bilgi sahibi olmak için biraz daha geriye gitmeliyiz.

İlk adım

Farklı sistemler arasında bilgi aktarma fikrini düşünen ilk kişi Leonard Kleinrock idi. “Büyük İletişim Ağlarında Bilgi Akışı” başlıklı ilk makalesi 31 Mayıs 1961’de yayınlandı. Eski devre anahtarlama sürecini, paketler yoluyla veri iletimini içeren yeni bir konseptle değiştirdi.

Ağ Fikri

Sovyetler Birliği, ABD Başkanı Dwight Eisenhower’ı silahlanma yarışında lider olarak kalmak için ARPA (İleri Araştırma Projeleri Ajansı) oluşturmaya iten ilk uydu olan Sputnik I’i başlatmıştı. JCR Licklider, 1962 yılında yeni IPTO (Bilgi İşlem Teknolojileri Ofisi) örgütünün lideri olarak atandı. Bulut bilişim gibi kavramlar da dahil olmak üzere günümüzde İnternet’in çoğunun ana hatlarını çizen bir ‘Intergalactic Computer Network’ vizyonunu uyguladı.

İnternetteki Önemli Gelişmeler

  • E-posta: Günümüzde en çok kullanılan iletişim şekli olan e-posta, ilk olarak 1972’de Ray Tomlinson tarafından geliştirildi.
  • TCP: 1973’te Vinton Cerf ve Robert Kahn TCP’yi (Transmission Control Protocol) tasarladı. Bu, NCP (Ağ Kontrol Programı) üzerinde önemli bir gelişmedir.
  • Ethernet: 1973’te Bob Metcalfe ilk Ethernet’i geliştirmeyi başardı. Seksenli yıllarda, düşük maliyetli kablolamaya uyum sağlaması nedeniyle çok popüler oldu.
  • TCP / IP ve UDP: 1978’de mastermind trio, Danny Cohen, David Reed ve John Shoch, TCP’yi TCP / IP’ye (İletim Kontrol Protokolü / İnternet Protokolü) gerçek zamanlı trafiği destekleyebilecek şekilde böldü. Savunma Bakanlığı (DOD) tarafından finanse edildi.
  • DNS: DNS (Alan Adı Sistemi), Paul Mockapetris ve Jon Postel tarafından 1984 yılında geliştirildi.
  Yapay Zekâ Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?

Diğer Öncüler

1964’te RAND tarafından yayınlanan “Dağıtılmış İletişim Üzerine” toplu raporunda, Paul Baran, yeni bir iletişim sistemi sunarak tüm telefon tasarımına meydan okuyan yeni bir tasarım ortaya koydu. Yüksek frekanslı sinyal kullanmayan dağıtılmış röle düğümü mimarisini düşündü. Ek bir avantaj, böyle bir sistem için nükleer saldırı durumunda inaktivasyondan rahatsız olmanın gerekmemesiydi. Bu Soğuk Savaş sırasında çok pratik olacaktı.

Bu veri aktarımı için “paket anahtarlama” terimi ilk olarak 1965 yılında Donald Davies tarafından kullanılmıştır. Bundan önce Baran veri paketlerini “mesaj blokları” olarak adlandırmıştır. Böylece veri iletimi, her paketin kendi varış yeri hakkında bilgi sahibi olmasıyla daha esnek hale geldi ve önceden belirlenmiş bir rota artık gerekli değildi. Davies’in konuyla ilgili kavramları 5 Ağustos 1968’de Edinburgh’da bir konferans sırasında ortaya atıldı.

İlk WAN

Ekim 1965’te Thomas Marill ve Lawrence Roberts ilk WAN’ı (Geniş Alan Ağı) kurdular.

İlk Veri Transferi

IMP, 29 Ağustos 1969’da UCLA’ya gönderildi. Birkaç gün sonra, 2 Eylül 1969’da, ikinci ekipman SRI’ye kuruldu. İlk internet mesajı, Kleinrock’un laboratuvarından 29 Ekim 1969’da Kaliforniya Üniversitesi’ne gönderildi. “LOGIN” kelimesinin ilk iki harfi olan ‘LO’ mesajını gönderen Charley S. Kline oldu.

İlk İSS

1990 yılında Massachusetts merkezli ‘The World’, ilk ticari ISP (İnternet servis sağlayıcısı) oldu.

İnternetin oluşturulmasına yardımcı olan çeşitli alanlardan birçok uzmanın katkısıdır. İnternet ve dünya, bilgi paylaşımını bu kadar kolay hale getirmek için uzmanlıklarını bir araya getiren bilinen ve bilinmeyen tüm yüzlere sonsuza dek borçlu olacaktır.

Kaynak: techspirited.com

Paylaş

Bir Cevap Yazın