Sis Nasıl Oluşur, Neden Genellikle Sonbaharda Görülür?

0
1877
görüntülenme
Sis Nasıl Oluşur? Neden Genellikle Sonbaharda Görülür?
Sis Nasıl Oluşur? Neden Genellikle Sonbaharda Görülür?

Kimilerine göre gizemli ve romantik bir ortamdır. Kimilerine göre trafiği engelleyen bir rahatsızlıktır. İyi de sis nasıl oluşur ve neden genellikle sonbaharda görülür?

Sonbaharda geceler uzun ve serindir. Toprak da, yavaş yavaş soğumaya başlar. Gündüzleri güneş havayı ısıtır ama toprak serin kalır. Sıcak hava soğuk havadan çok daha fazla su tutar. Ama Güneş battığında soğuk toprak yüzünden bu hava hızla soğur. Bir noktada hava o kadar soğuk olur ki; tutuğu suyun bir miktarını vermek zorunda kalır. Su buharı yoğuşur ve su damlacıkları haline geçer. Sis bir başka deyişle yere değen bir bulut oluşumudur aslında. Zaten pek çok dilde karşılığı bulut veya duman anlamına gelen kelimelere yakındır.

Sis başka biçimde de meydana gelebilir. Nehirlerin ve göllerin yakınındaki sisler kendine özgüdür. Sonbaharda su nispeten ılıktır. Güneş batınca suyun üstündeki hava hemen soğur. Bu soğuk ve kuru hava, ılık suyun üstünde ısınır, nem alır ve yükselir. Yukarıda tekrar soğuk hava katmanlarına çarpar ve su buharının bir kısmı yoğuşur. Sis çok sayıda su damlacığından oluşur. Bunlar o denli hafiftir ki havada uçabilirler ve görüşümüzü engellerler.

Gözlerindeki sis perdesi yüzünden gerçekleri göremiyor demez miyiz? İşte şimdi o perdeyi biraz kaldırdık 🙂

  Hangi Ülke Hangi Dili Konuşuyor? (Diller ve O Dili Konuşan Ülkeler)
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here