İhtiyaç Kredisi Faiz Hesaplama

0
632
görüntülenme
İhtiyaç Kredisi Faiz Hesaplama
İhtiyaç Kredisi Faiz Hesaplama

İhtiyaç kredisi faiz hesaplama işlemi yaparak bankaların sunduğu onlarca ürün arasından en avantajlısını bulmak mümkün. En avantajlı krediyi bulmak, cebinizden daha az para çıkması anlamına gelir. Karşılaştırma yaparak en ucuz seçeneği bulabilir ve daha geri ödeme yapabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi faiz hesaplaması yapmak için Hangikredi.com vb. karşılaştırma sitelerini kullanabilirsiniz. Güncel faiz oranlarına göre hesaplama yapan bu tarz siteler üzerinden çekmek istediğiniz tutar ve vadeye göre hesaplama yaparak ürünlerin detaylarını görebilirsiniz. Aylık taksit, toplam ödeme tutarı, faiz oranı, dosya masrafı gibi ek masraflar ürünlerle ilgili ulaşacağınız detaylar arasında. Tüm bu veriler ışığında sizin için en avantajlı olacak ve bütçenizi zorlamadan geri ödeyebileceğiniz krediyi bulup, online ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi İçin Banka Değerlendirmesi

İhtiyaç kredisi başvurusu değerlendirmesinde bankanın sizinle ilgili üzerinde durduğu bazı noktalar var. Bunlardan en önemlisi Findeks kredi notu. KKB tarafından oluşturulan Findeks notu sizin finansal geçmişinizin sayısal verilerle gösterilmesidir. Geçmişteki tüm kredi ve kredi kartı borçlarınız, ödeme düzeniniz, mevcut borçlarınız ve fatura ödemeleriniz sizin Findeks notunuzu oluşturur. 0-1900 arasında değişen bu not bankaya sizinle ilgili bir fikir verir. Banka, size borç vereceği için geri ödeme yapıp yapmayacağınızdan emin olmak ister. Bu nedenle kredi notu bankanın kararını etkileyen önemli bir etmen.

Banka, sizin başvurunuzu değerlendirirken Findeks notunun yanı sıra gelir durumunuza ve sigortalılık sürenize de bakar. Kredi başvurusu yapmak için aranan en önemli şartlardan biri gelirin belgelenebilir olması. Gelirinizi belgeleyememeniz banka nezdinde bir soru işaretine yol açar. Böyle bir durumda borcunuzu geri ödeyemeyeceğinizi düşünür. Aynı şekilde sigortalılık süresi de işinizin devamlı olduğunu gösterdiğinden banka için önemli bir kriter.

Hangi Kredi Benim İçin Daha Uygun

Bütçenizi zorlamadan ödeyebileceğiniz doğru krediyi seçmek için bankaları karşılaştırmalısınız. Şubeleri ya da bankaların web sayfalarını tek tek gezmek zor olduğundan bu işlem için karşılaştırma sitelerini kullanabilirsiniz. Hangikredi.com gibi karşılaştırma siteleri üzerinden bankaların güncel faiz oranları ile kredi hesaplaması yapabilir ve bütçenizi zorlamayacak en uygun ihtiyaç kredisi seçeneğine kolayca ulaşabilirsiniz.

Kredi Türlerine Göre Faiz Oranları

Kredi türlerine göre faiz oranları değişiklik gösterebiliyor. İhtiyaç, konut, taşıt gibi farklı türlerde krediler sunan bankalar ürünlerin risklerine göre farklı faiz oranları belirleyebiliyorlar. Konut ve taşıt kredileri ipotekli ürünler olduğundan daha avantajlı faiz oranlarına sahip olabiliyor. Bankaların güncel faiz oranlarını bir arada görmek ve hesaplama yapmak için karşılaştırma sitelerinden destek alabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Erken Ödeme İndirimi

Kredi erken kapama durumunda aslında bir indirim durumu söz konusu değil ancak kredinizi erken ödediğiniz tarihe göre avantajlı duruma geçebilme ihtimaliniz var. Kredi borcunun öncelikle faizini sonra da ana parasını ödersiniz. Ana parayı ödemeye geçmeden kredinizi erken kapatırsanız daha az faiz borcu ödeyebilirsiniz. Yani toplam ödeme tutarınızı düşürebilirsiniz. Erken ödeme yaparak avantaj sağlayıp sağlayamayacağınızı görmek için bankanızdan ödeme planınızı talep edebilirsiniz.

Borç Kapatma Kredisi

Borç kapatma ya da başka bir adıyla borç transferi kredisi bankaların, ödemelerinizi düzenleyebilmeniz için sunduğu bir ürün. Farklı bankalarda birden fazla açık krediniz ve kredi kartı borcunuz varsa, tüm borcunuzu tek bir çatı altında toplayarak düzenli şekilde ödeyebilirsiniz. Bunun için bankalarla birebir görüşmeniz gerekiyor. Banka bu talebinizi onaylarsa bankalardaki borcunuzu direkt kapatıyor ve siz tek bir yere borçlanmış oluyorsunuz.

Kredi Taksit Tutarı Nasıl Belirlenir?

Taksit tutarı belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı durumlar var. Öncelikle bilmelisiniz ki yasal düzenlemeye göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir gelirinizin %50’sini aşmayacak şekilde düzenlenir. Eğer ödemekte olduğunuz mevcut kredileriniz varsa onların aylık taksit tutarı, çekebileceğiniz kredi tutarını etkileyecektir.

Yasal düzenlemenin yanı sıra ödeyebileceğiniz aylık taksit tutarını belirlerken doğru bir bütçe planlaması yapmalısınız. Aylık sabit tüm masraflarınızı çıkarttıktan sonra elinizde kalan paranın daha azı aylık taksit tutarınız olabilir. Bu hesaplamayı yaparken sabit giderler dışında sosyal hayatınızı ve çıkabilecek ekstra masrafları da düşünmelisiniz. Taksitleri ödeme konusunda sıkıntı yaşayacağınız bir kredi, kredi notunuzun düşmesine neden olur. Bu da ilerde yapacağınız başka kredi başvurularının olumsuz yanıtlanmasına neden olur.

Kaynak: https://www.hangikredi.com/kredi/ihtiyac-kredisi

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here