Hıdırellez, Türk camiasında büyük bir coşku ile kutlanan mevsimsel olarak kabul edilen bayramlardan bir tanesidir. Ruz-ı Hızır yani Hızır günü olarak isimlendirilen Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın dünya üzerinde bir araya geldikleri gün olarak kabul edilir ve çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanır. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs, Jülyen takvimine göre ise 23 Nisan gününe denk gelmektedir. 6 Mayıs gününden başlayıp 4 Kasım gününe kadar olan vakit Hızır Günleri ismiyle yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan zaman ise Kasım Günleri ismiyle kış mevsimini meydana getirmektedir. Bu nedenle 5 Mayıs günü gecesi kış aylarının bitip sıcak yaz aylarının başladığı manasına gelir. Yani Hıdrellezin mevsimsel geçişleri ifade ettiğini söyleyebiliriz.
Hıdırellez gününün UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Sıralamasına katılması maksadıyla 2010 senesinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Hıdırellez günü hemen hemen tüm dünya genelinde bilinen günlerden birisi haline gelmiştir. Yapılan etkinliklere yurt dışından çok sayıda turistin geldiği de biliniyor.
Hıdırellez Gününün Kökeni
Hızır ve Hıdrellezin kökeni ile alakalı muhtelif düşünceler ileri sürülmüştür. Bunlardan birkaçı Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ilişkin olduğudur. Bazı kesimler ise İslamiyet evveli Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ilişik olduğu şeklindedir. Hıdırellez gününü ve Hızır fikir akımlarını sadece bir kültüre bağlamak imkânsızdır. İlk çağlardan beri Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve ayrıca tüm Doğu Akdeniz devletlerinde bahar veya yazın gelişiyle belirli başlı doğasal döngüler için memnuniyet duyulduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenden dolayı birçok coğrafyada hıdrellezin çeşitli şekillerde kutlandığını söylemek mümkündür.
Vatanımızda Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs günü ve 5 Mayıs gecesi çeşitli etkinlikler ile kutlanır. Bugün Hıristiyanlar tarafından da baharın ve tabiat ananın uyanmasının ilk günü olarak benimsenir. Hıdırellez gününü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St. Georges Günü isimleriyle kutlamaktadırlar. Her ne kadar isimler farklı olsa da kutlama amaçlarının aynı olduğunu belirtmek isteriz.