Fermantasyon Glikozun oksijen kullanılmadan enzimatik tepkimelerle etil alkol veya laktik asit gibi organik moleküllere dönüştürülmesine fermantasyon denir. Fermantasyon, hücrelerin sitoplazmasında gerçekleşir. Bazı maya mantarlarında, bazı bakterilerde, omurgalıların çizgili kaslarında ve bazı bitkilerin tohumlarında görülür.
Fransız Kimyager Louis Pasteur (Luis Pastör), 1857 yılında canlı maya hücrelerini izleyerek fermantasyon olayını keşfetmiştir. Günümüzde sütten yoğurt ve peynir yapılması, hamurun mayalanması, üzüm suyundan sirke elde edilmesi, boza üretilmesi, turşu yapılması vb. olaylar fermantasyon ile gerçekleştirilir. Endüstriyel fermantasyon ise mikroorganizmalar yardımıyla endüstride kullanılacak gliserin, etanol, yağ asidi, laktik asit ve süt ürünlerinin üretilmesini sağlar.
Fermantasyon, tepkime sonucu oluşan son ürüne göre isimlendirilir. Fermantasyon tepkimelerinde kullanılan enzim çeşidi son ürün farklılığına neden olur. Canlılarda gerçekleşen en önemli fermantasyon çeşitleri etil alkol fermantasyonu ve laktik asit fermantasyonudur.
Çok işime yaradı teşekkür ederim.