AK-47 tüfeği Mikhail Kalashnikov tarafından 1946‘da Sovyetler Birliği ordusuna teslim edilmek üzere icat edilmiştir. Bu buluşun ardındaki sebep, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman makineli tüfeklerin çok fazla hasara neden olmasıydı. Bu durum, Sovyetler’in kendi silahını geliştirmesine yol açtı. 1949 yılına gelindiğinde Sovyet ordusu, AK-47’nin yaygın kullanımı ve imalatı için çalışmalara başladı.
AK-47 Üretimi
AK-47 üretimi 1940’lı yıllarda başladığı için 100 milyondan fazla üretilmiştir. Bu, dünyadaki tüm küçük silahlarının yaklaşık beşte birini oluşturmaktadır.
AK-47 Tasarımı
Tüfeğin kendine özgü özelliği, genellikle 30 mermi tutan kavisli metal şarjörüdür. Aynı tarzda 40 ve 75 yuvarlak şarjörü ve 100 yuvarlak bir davul şarjörü bulunmaktadır. Silah dakikada 100 atış yapabilmektedir.
AK-47 Kullanan Ülkeler
Bu silahı bugün askeri olarak kullanan ülkeler; Afganistan, Belarus, Mısır, Macaristan, İran, Pakistan, Katar ve Güney Afrika’dır. Silah, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı operasyonlarında kullanılmasının yanı sıra terörizm gibi askeri olmayan araçlarda da kullanılmaktadır. Bu silah ayrıca Mozambik bayrağında da görülmektedir.
AK-47 ve Modern Savaş
Bir çok isyancı grup, herhangi bir koşulda dayanıklılığı nedeniyle bu silahı kullanmaktadır. AK-47 kullanılan büyük ayaklanmalar; Macar Devrimi (1956), Somali İç Savaşı ve Irak ile Suriye’de sürmekte olan sivil çatışmaları içermektedir. Silahın kullanıldığı resmi savaşlar, İran-Irak Savaşı, Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesi, Vietnam Savaşı ve Yom Kippur Savaşı’dır.
AK-47’nin Ölümcül Etkisi
AK-47, insanlık tarihinin en popüler ve en zararlı silahtır. AK-47 tarafından öldürülen insan sayısı, kullanılan sayı ve Afrika, Asya ve Orta Doğu’da bulunan yasadışı ve klonlanmış modellerin sayısını belirlenmek neredeyse imkânsız. Üçüncü dünya ülkelerinde, AK-47 bir devrim simgesi haline geldi. Batılı ülkelerde, silah genellikle terörizm veya komünizmin simgesi olarak görülüyor ya da korkuluyor.
Bugün, Rusya‘nın Izhevsk kentinde, AK-47 mucitine ait bir müze bulunmaktadır. Burası ayda yaklaşık 10,000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir.