Yüz Tanıma Sistemleri Nasıl Çalışır?

0
897
görüntülenme
Yüz Tanıma Sistemleri Nasıl Çalışır?
Yüz Tanıma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yüz Tanıma Sistemleri , bireylerin yüz özelliklerini tanımlayarak kimliklendirme sağlayan biometrik sistemlerdir.

Geçiş Kontrol noktalarında, Turnike Geçiş Sistemleri, Bariyer Geçiş Sistemleri, Kapı Sistemleri gibi Geçiş Kontrol Sistemleri ile entegre edilerek çalışarak, Personel Takip Sistemlerinde aktif rol alır böylece belirlenen özel bir alana kişilerin geçişlerine izin verilmesini ya da izin verilmemesini sağlar. Bu sistemler kullanıldıkları bölgelere yüksek güvenlik ve kontrol edebilme fırsatı sunmaktadır.

Yüksek Güvenlik gerektiren, fabrikalar, kurumsal firmalar, resmi kurumlar, bankalar, hastaneler, arşiv odaları, özel odalar, depolar, havalimanları, cezaevi gibi sisteme tanımlanan kişilerin girişlerine izin verilen diğer özel odalar gibi alanlarda tercih edilmektedir.

İçindekiler Tablosu

ÇALIŞMA PRENSİBİ

Uzman ekip tarafından yapılan keşif ve projelendirme sonrasında, uygulama yapılacak olan mekanda cihazlar geçişlerin yapıldığı uygun noktalara monte edilir. Sistemde kullanılan Yüz Tanıma Cihazının direkt olarak güneşe maruz kalmaması gerekmektedir. Güneş ışınlarının bulunması cihazın Yüz Tanıma Tespit işlemi oldukça zor olmaktadır. Kullanıcıların sakal, gözlük gibi yüzü gizleyen unsurların olması Geçiş Kontrolü sağlanmasına engel değildir.

Dört aşamaya sahip çalışma prensibi olan Yüz Okuma Sistemleri, aşamalı olarak; Yüzün tanımlanması, doğrulanma, karşılaştırılma ve eşleşmesi olarak çalışır.

Geçişine izin verilecek olan kişilerin yüzleri gelişmiş sensörler ve yerleşik Güvenlik Kamera Sistemi ile çekilir ve analiz edilir. Sistem 3 boyutlu olarak gözler, burun, ağız ve çene kenarlarındaki mesafeler dahil tüm yüz yapısını ölçer. Tüm bu ölçümlerin resimleri ve kişiye ait tüm özlük bilgileri veritabanında kayıt altına alınır.

Geçiş yapmak istenildiğinde kullanıcı Yüz Tanıma Cihazına yüzünü okutur ve o sırada sistem elde etmiş olduğu görüntüyü sistemde kayıtlı olan verilerle karşılaştırarak ve bu veriler ile örtüşüp örtüşmediği kontrol edilerek karşılaştırma yapılır. Elde edilen görüntü ve bilgiler karşılaştırılarak sisteme yüklenir. Sistemde yüzün tanımlı olması halinde Yüz Tanıma Cihazının kişiyi tanıması ve giriş çıkışlarına izin vermesi sağlanır. Sistemde kayıtlı bir kimliğin olmaması halinde sistem uyarı verir ve kullanıcının geçiş yapmasına izin vermez. Bu sayede istenilen bölgede ve yüksek güvenlikli alanlarda yetkilendirilmiş kişiler esnek hareket etme ve giriş çıkış yapabilme insiyatifine sahip olur.

Yüz Tanıma Sistemleri Çalışma Prensibi, sistemin çeşitlerine göre farklılık göstermektedir.

Fotoğraf üzerinden tanımlama, bilgisayar aracılığı ile bir kullanıcı resmi diğer resimlerin bulunduğu veritabanında aranarak bulunur. Sıralamalı gerçek imaj karşılaştırmasında, kullanıcının fotoğrafı özel düzenekler eşliğinde çekilerek bilgisayar ortamına gönderilerek yapılır. Sıralama olmaksızın canlı imaj karşılaştırma, kullanıcıya hiçbir müdahalede bulunulmaz ve herhangi uygun bir ya da birden fazla kameradan alınan görüntüler işlenerek karar verilmeye çalışılır. Düşük sıralamalı canlı imaj karşılaştırması, kullanıcının daha önceden belirlenmiş bir bölgede durması ve kameraya doğru bakması istenir bu sayede mümkün olabildiği kadar sabit ve düzgün bir görüntü alınmaya çalışarak bilgisayarın karşılaştırma yapması sağlanır.

Gazi Information Teknoloji’nin sunmuş olduğu eşsiz yüksek güvenliği iş yaşamınızda da yaşamak için Yüz Tanıma Sistemlerine geçin, avantajlı paketlerimizi kaçırmayın.”

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here