Yiyeceklerde Ne Kadar Su Vardır?

0
657
görüntülenme
Yiyeceklerde Ne Kadar Su Vardır?
Yiyeceklerde Ne Kadar Su Vardır?

Dünyanın yüzde 70’inden fazlası su ile kaplıdır. Dünya üzerindeki canlıların çoğunun ortalama yüzde 70’i sudur. Canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için tükettikleri besinlerde de bu oranlarda su bulunması normaldir ve gereklidir.

İnsanlarda su, başta kan olmak üzere, bedenin gözyaşı, salya, mide salgıları gibi daha birçok salgısının da ana malzemesidir. Bunun yanında temel yapı taşı olan hücrelerin de ana elemanı sudur. Yani su olmadan vücutta dokular oluşamazdı, oluşanların onarımı mümkün olmazdı, eklemler çalışmaz, kimyasal reaksiyonlar işlemez, toksinler atılamaz, özetle hiç bir beden fonksiyonu gerçekleşemezdi.

İnsanın nefes almaktan sonra hayatı boyu rutin olarak yaptığı ikinci önemli şey su içmektir. Su, dolaşım sisteminden, sindirim sistemine, her yerde ve her işlemde yer alarak bedenin en uç noktalarına kadar dolaşır. Bu arada, bu kadar dolaşmaya, bu kadar karmaşık işlemlere rağmen bedendeki oranı hemen hemen hep aynı kalır.

İnsan bedeni harcadığı suyu karşılayacak bir depoya sahip değildir. Bu nedenle sarf ettiği suyu en kısa sürede tekrar kazanmak zorundadır. Bedenin su ihtiyacı konusunda farklı görüşler vardır ama ortak görüş günde 2,5 litre yani 6-8 bardak sudur.

İnsan bedeninin günlük su girişi olan 2,5 litrenin 1,2 litresi içeceklerden, 0,3 litresi insanın kendi metabolizmasından, 1 litresi de yiyeceklerden gelir, yani su ihtiyacının neredeyse yarısı su içerek değil su yiyerek sağlanır.

Kızarmış ekmekte bile yüzde 30’dan fazla su vardır. Su ve diğer içecekleri içmenin yanında meyve, sebze, et hatta ekmek yemenin bile bedendeki suyu yenileme bakımından önemi vardır. Su ve yağ birbirine karışmadığından yağlı yiyecekler su bakımından fakirdir.

İçlerindeki Su Oranına Göre Gıdaların Sıralanışı

Limon (yüzde 96), hıyar (yüzde 95), yeşilbiber (yüzde 94), kavun (yüzde 93), domates (yüzde 93), ıspanak (yüzde 92), karpuz (yüzde 92), lahana (yüzde 91), şeftali (yüzde 90), yoğurt (yüzde 89), soğan (yüzde 89), mandalina (yüzde 88), süt (yüzde 87), kiraz (yüzde 86), elma (yüzde 85), üzüm (yüzde 83), balıketi (yüzde 82), yumurta (yüzde 75), biftek (yüzde 59), peynir (yüzde 58), ekmek (yüzde 35), tereyağı (yüzde 18), bal (yüzde 15), makarna (yüzde 10).

  Doğal Kaynakların Bilinçsiz Kullanımı ve Çevre Sorunları
Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here