Nükleer Denizaltına Sahip Ülkeler

0
2148
görüntülenme
Nükleer Denizaltına Sahip Ülkeler
Nükleer Denizaltına Sahip Ülkeler

Dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerin askeri kapasitesi, küçük deniz gemilerinden şimdi birkaç hafta ya da aylarca suyun altında kalan nükleer güce sahip denizaltılara kadar büyümüştür. Nükleer denizaltılar dizel motorlu denizaltılardan daha güçlüdür, zira nükleer reaktörler onlara güç verir. Nükleer reaktörler dizel motorlu denizaltılar benzer biçimde yakıt ikmali yapmadan senelerce çalışabilir. Nükleer sektörlerdeki gelişme, bir oldukça ülkenin sınırlarını korumak için çaba sarfetmek için nükleer güce haiz denizaltılar inşa etmesini sağlamış oldu. Nükleer güç denildiği süre Dünya’nın süper güçleri listenin başlangıcında yer alıyorlar.  Nükleer denizaltısı olan bazı ülkeler Birleşik Krallık, Rusya, Hindistan, ABD Birleşik Devletleri, Çin ve Fransa’dır.

Nükleer Denizaltı Bulunan Ülkeler

#ÜlkeNükleer Denizaltı Sayısı
 1ABD72
 2Rusya45
 3Çin Halk Cumhuriyeti14
 4Birleşik Krallık11
 5Fransa10
 6Hindistan2

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, cruise füzesi, hücum denizaltısı ve balistik denizaltı olmak suretiyle üç kategoride birkaç nükleer denizaltısı var. Üç denizaltıdan her biri, balistik füzeleri taşımak için kullanılan belirli bir amaca hizmet eder. Hücum denizaltıları, haber alma toplama, seyir füzeleri başlatma ve hatta batan gemiler yada denizaltılar benzer biçimde taktik görevlere dikkat eder. ABD toplam 72 denizaltına sahiptir.

Rusya

Rus Donanmasının birkaç nükleer denizaltısı var; bazıları Gorbaçov’dan miras kalmıştır. Toplamda, Rus donanmasının hücum, balistik roket ve rota roket denizaltıları olmak suretiyle üç kategoride 45 nükleer denizaltısı var. Rus birliğindeki hücum denizaltıları kara nükleer seyir füzeleri de taşıyabilir.

Çin

Çin Halk Cumhuriyeti, Şimal Denizi, Cenup Denizi ve Doğu Denizi filosunda üç filo submarin işletiyor. Filolar, onaltı denizaltısının nükleer güce haiz olduğu hem nükleerden hem de geleneksel güç altındaki denizaltılardan oluşuyor. Nükleerden güç alan denizaltılar balistik ve hücum olarak kategorize edilir. Denizaltılar etken haldedir.

  Dünyanın En Zengin Şehirleri

Hindistan

Hint donanmasının bir tek iki nükleer denizaltısı vardır, öteki denizaltılar ise başka yollardan güç almaktadır. İkisi balistik roket ve hücum denizaltısı. Son denizaltı, 2012 senesinde Ruslardan kiralanmıştı ve on yıl süresince Hint Birliği’nda kaldı. Hücum denizaltısı, Çakra isminde bir Akula derslik 11 denizaltısıdır. Öteki alt Arihant sınıfı denizaltındadır ve 2016 senesinde devreye girmiştir. Her iki denizaltı aktiftir. İkiden ayrı olarak, Hint donanmasının, inşaatı devam eden gemileri bulunmaktadır.

Türkiye

Türkiye denizaltı gemilerinde nükleer donanımlı bulunmamaktadır. Hali hazırda 3 sınıfta (Gür, Preveze, Ay) toplamda 14 klasik denizaltıya sahiptir.

Nükleer Denizaltılarının Geleceği

Nükleer denizaltı kulübü, dünyadaki ülkeler güvenlik açısından nükleer bir deniz altı suyunun bulunmasının önemini gördükçe her geçen yıl artmaktadır. Teknolojideki ilerleme, denizaltıların birinci derslik teknolojiyle üretilmesini de sağlıyor. Denizaltılardaki teknoloji, füzelerin malum alt mevki olmaksızın oldukça uzakta atılmasını sağlar.

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here