Neden Bazı İnsanların Yüzleri Güven Vermez?

0
1035
görüntülenme
Neden Bazı İnsanların Yüzleri Güven Vermez?
Neden Bazı İnsanların Yüzleri Güven Vermez?

İlk kez karşılaştığımız insanların bazılarına çok kısa sürede ısınırken kimilerini tekinsiz buluruz. Journal of Neuroscience’ta yayımlanan bir araştırma bunda insanların yüz hatlarının etkili olduğunu ortaya çıkarmış.

Araştırma kapsamında katılımcılara hem gerçek hem de bilgisayarda çizilmiş yüzler gösterilmiş ve bu sırada fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme tekniği (fMRI) yoluyla katılımcıların sinirsel tepkileri incelenmiş. Buna göre kaşının başlangıç yeri (yani buruna en yakın bölümü) alnına daha yakın olan, elmacık kemikleri belirgin ve geniş çeneli insanların genellikle daha güvenilir bulunduğu gözlenmiş.

Birini henüz tanımadan onun hakkında olumsuz duygular hissetmemiz aslında çok da garip bir durum değil. Nitekim insanların ilk çağlardan beri olası tehditlerden ve tehlikeli olabilecek kişilerden kendilerini koruyup hayatta kalabilmesi için ilk izlenimin önemli olduğu belirtiliyor.

Bu bilgisayar çiziminde beynimizin medial temporal lobunda yer alan sağ ve sol amigdala turuncu renkte görülüyor. Amigdala yalnızca duygular üzerinde değil öğrenme ve duygusal hafıza oluşumunda da etkin.

Korkunun ve güçlü diğer duygusal tepkilerimizin oluşmasında görev alan amigdala, bir yüze 33 milisaniye yani saniyenin %3’ü gibi kısa bir süre içinde tepki veriyor. Bu da beynimizin bir yüzü tam olarak algılayamasa bile o yüze ilişkin sosyal bilgiyi hızla işlediğini gösteriyor.

  İcra Takibi ve Davaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here