1Göz Kusurlarını Düzeltmek
Gözümüzün yapısında, ince kenarlı mercek özelliğinde olan göz merceği bulunur. Göz merceğindeki yapısal bozukluklar göz kusurlarına sebep olur.
Miyop Göz Kusuru (Uzağı Net Görememe): Bu göz kusuruna sahip olanlar yakını iyi görüp, uzağı iyi göremezler. Görüntü, sağlıklı gözde düşmesi gereken yerden daha öne düşer. Bu yüzden miyop göz kusuru olanlarda ışınları dağıtma özelliğine sahip olan kalın kenarlı mercekten yapılmış gözlükler ya da lensler kullanılır.
Hipermetrop Göz Kusuru (Yakını Net Görememe): Bu göz kusuruna sahip olanlar uzağı iyi görürken, yakını iyi göremezler. Görüntü, sağlıklı gözde düşmesi gereken yerden daha arkaya düşer. Bu yüzden hipermetrop göz kusuru olanlarda ışınları toplama özelliğine sahip olan ince kenarlı mercekten yapılmış gözlükler ya da lensler kullanılır.
2Büyüteç Yapımı
Büyüteçler ince kenarlı mercekler kullanılarak yapılmış, cisimleri normal boyutundan daha fazla büyütmeye yarayan araçlardır.
3Dürbün Yapımı
Dürbün, birbirinin aynısı veya simetrik olan merceklerin, aynı noktaya odaklanacak şekilde yerleştirilmesiyle oluşmuş, gözlem yapacak kişilerin her iki gözünü de kullanarak baktığında uzaktaki cisimleri daha yakındaymış gibi görmelerini sağlayan optik araçtır.
4Mikroskop Yapımı
Mikroskop, gözle görülemeyecek kadar küçük varlıkları, mercekler yardımıyla incelemek için yapılmış bir araçtır.
5Teleskop Yapımı
Yapılarında ince kenarlı mercekler bulunduran, çok uzaktaki cisimleri yakınlaştırarak görmemizi sağlayan araçlardır. Günümüzde geliştirilmiş çok güçlü teleskoplar sayesinde gök cisimleri ayrıntıları ile incelenmektedir.
Teleskoplarda odak uzaklığının değişmesi, ışığın farklı açılarda kırılmasına sebep olur. Farklı açılarda kırılan ışık, cismin boyunun farklı görünmesini sağlar.