Lesitin Nedir, Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

0
2694
görüntülenme
Lesitin Nedir, Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?
Lesitin Nedir, Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Lesitin; glikolipid, trigliserid ve fosfolipitlerden oluşan bir karışımdır. Doğal bir yüzey aktif madde olmasına karşın ilaç ve gıda sanayisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. İnsanda hücre zarını oluşturan yapı taşlarından biri olan lesitin bu özelliğinden dolayı insanlar için gerekli bir maddedir.

İnsan vücudu tarafından üretilebildiği gibi dışarıdan besinler yoluyla da alınabilmektedir. Yumurta sarısında ve soya fasulyesinde bolca lesitin bulunur.

Yağda çözünen vitaminlerin vücut tarafından emilimini kolaylaştıran ve kolesterolü dengede tutmaya yardım eden bu madde, gıda sanayisinde hazır gıdaların hazırlanmasında emülgatör görevigörür.

Emülgatörler, heterojen bir karışımda birbirine karışmayan iki maddenin birbiri içinde iyi bir şekilde dağılarak, homojenliğe yakın bir yapı kazanmalarına yardımcı olan maddelerdir. Hazır gıdaların çoğunda homojenizasyon için çeşitli emülgatörler kullanılır. Bunlardan biri de lesitindir.

Lesitin özellikle çikolata, fındık ezmesi, mayonez, şekerleme gibi gıda ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.

Lesitin, bu gıdaların hazırlama aşamasında oluşturulan karışıma katılarak birbiri içinde çözünmeyen maddelerin dispersiyonunu sağlar. Bu sayede topaklanma önlenir ve gıda ürünü kullanıma daha hazır hâle getirilmiş olur.

  Can Taşımacılık
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here